Baksmälla och egenvård

Vad är bakfylla

Dricka ett litet glas cirka 30 milliliter (ml) av sprit kan göra dig full snabbare än att dricka öl, och oftast den mänskliga kroppen börjar att påverkas av alkohol inom tio minuter efter ca 40-60 minuter efter att ha druckit.

Oavsett om det är ett glas öl, ett glas rött vin eller en klunk sprit (Shot), tar det ungefär en timme för levern att bryta ner, men detta varierar beroende på person eller tillstånd, såsom skillnaden i vikt eller om man ska äta något först och så vidare, kommer att påverka hastigheten på kroppens absorption av alkohol. När alkohol kommer in i blodet börjar levern arbeta och bryta ner alkoholen. Om du dricker snabbare än levern bryter ner alkoholen, fortsätter alkoholnivån i blodet att stiga och du börjar känna dig full.

Oavsett om det är en underhållning efter jobbet eller en fest på en natt, är en liten drink alltid oumbärlig, men om stämningen är rätt är det alltid lätt att av misstag dricka för mycket. Men om du är för full, kommer ditt huvud inte att lyssna, eftersom alkohol kommer att göra din hjärna dåsig och påverka din tänkande förmåga.

Symtom på Baksmälla

Fysiska symtom kan inkludera trötthet, huvudvärk, törst, yrsel, magproblem, illamående, kräkningar, sömnlöshet, yrsel, muskelkramper, handskakningar, buksmärta, diarré, gångsvårigheter, våldsamt eller stökigt beteende, medvetandepåverkan, är sömning, och pratar osammanhängande och ökat eller minskat blodtryck. 

Psykiska symtom inkluderar akut ångest, irritabilitet, överkänslighet, depression eller skuld.

Mängden alkohol som krävs för att orsaka baksmälla varierar med individens fysiska och mentala tillstånd. Absorptionshastigheten och clearancehastigheten för alkohol varierar mellan individer och beror på många faktorer, såsom: ålder, kön, kroppsmassa, fysisk kondition, näringsstatus, rökning, kost, befintlig mat i magen, levercirros och huruvida det är långvarig alkoholism etc.

Generellt sett gäller att ju högre alkoholkoncentrationen i blodet under berusning är, desto svårare blir de efterföljande symptomen. En baksmälla hänför sig i allmänhet endast till eftereffekterna av en enda dryck, som vanligtvis inte varar mer än 36 timmar.

Egenvård vid baksmälla

Orsaken till baksmälla efter att ha druckit beror faktiskt på att alkoholen torkar ut kroppen och orsakar elektrolytobalans i kroppen, och sedan orsakar huvudvärk och andra baksmälla. 

Efter kräkningar blir du mer vaken

I grund och botten minskar kräkningar inte alkoholhalten i blodet, eftersom alkoholen absorberas i blodet snabbt och tidigt, såvida det inte kräks omedelbart efter att ha druckit kan det ha någon effekt. Du har ett ’kräk-center’ i hjärnan som stimuleras av olika saker. Det är en typ av skydd som aktiveras när kroppen tror den har fått i sig något den inte tål. När du dricker för mycket alkohol kan få dig att bli illamående, då kräkningen hjälper att lindra illamående .

Kräk-reflexen kan variera från person till person. Det kan bero på hur mycket och länge du har druckit, ditt mentala tillstånd och hur mycket du har ätit.

Men var inte ledsen om din kräk-reflex aktiveras – det är faktiskt en bra sak. Den kan nämligen rädda ditt liv.

Att dricka kan nykta

 • Dricka vatten , vätskeersättning , sport resorb eller Honungslimonad( Ta lämplig mängd citronsaft och honung i en kopp, häll varmt vatten och rör om för att blanda. Du kan också använda ättika istället för citron).  Alkohol påverkar vattenbalansen i och utanför kroppens celler. Normalt finns 2/3 av kroppens vatten i cellerna, men när alkoholen ökar kommer vattnet i cellerna att flytta till blodkärl, så även om hela kroppen inte saknar vatten, men eftersom vattnet i cellerna minskar kommer du att känna dig törstig. Kaffe och te kan fungera som en vasokonstriktor för att lindra huvudvärk.
 • Ingefära te och pepparmynta kan lösa baksmälla, lindra huvudvärk, illamående och obekväma symptom. Särskilt grönt te innehåller polyfenoler som kan främja nedbrytningen av alkohol i levern. Det rekommenderas att dricka svagt te 2 till 4 timmar efter att ha druckit. Det påminnes också att du måste undvika starkt te. Även om intaget av koffein kan vara uppfriskande kommer överdrivet intag att påskynda ämnesomsättningen i vatten och göra uttorkning och baksmälla allvarligare.

Att ta en dusch kan nykta

 • Ett varmt bad på morgonen efter en baksmälla är det mest effektiva för att lindra yrsel och allmän svaghet.
 • Ett Kall dusch kan vara bra men minskar inte alkoholalkoncentrationen i blodet, även i vissa fall kan de berusade kalla baden leda till chock (chock) eller medvetslöshet, Därför, om du vill vakna genom att ta en kall dusch efter att ha druckit, är det bäst att prata med din familj eller sambo innan badet som de kan titta till dig.

Det bästa sättet att  nyktra är att sova

Symtomen på en baksmälla försvinner vanligtvis på egen hand inom 24-36 timmar. Det bästa sättet att lindra en baksmälla är att ta en god vila.

När du är full på natten är det bästa sättet att nyktra dig är att få en god natts sömn.

Följande är de metoder och försiktighetsåtgärder som kan förberedas innan du går och lägger dig för att minska obehaget att gå upp nästa dag:

 • Drick ett stort glas vatten innan du lägger dig för att undvika uttorkning nästa dag.
 • Lägg ett stort glas vatten på sängbordet och ta en klunk när du vaknar.
 • Lägg papperskorgen eller hinken bredvid sängen och använd den när du behöver kräkas.
 • Rådfråga läkare först, lägg några receptfria smärtstillande medel på sängen och ta det omedelbart när du känner huvudvärk när du står upp.
 • Undvik att ta medicin som innehåller paracetamol ( paracetamol smärtstillande medel) om du tar sån läkemedel inom 24 timmar efter att ha druckit kan orsaka leverskador.
 • Efter att ha druckit ska du inte ta sömntabletter eller andra lugnande medel .

Stå upp med baksmälla och gör detta för att justera din kropp

 • Gå tillbaka till sängs och lägg dig igen, för när du går och lägger dig full är din sömnkvalitet dålig och du kan inte riktigt vila och få energi. mer bekväm.
 • Drick mycket vatten för att fylla på kroppens fukt och undvik uttorkning orsakad av alkohol.
 • Du kan dricka sportdrycker rik på vitaminer och mineraler.
 • En måttlig mängd kaffe är bra, för även om koffein kan vara uppfriskande .
 • Du kan lägga en handduk eller kallvattenpåse på huvudet.
 • Dra upp gardinerna eller använd solglasögon för att undvika direkt ljus i ögonen.
 • Ät lite lätt mat, som rostat bröd eller annat som har mindre fet, vilket kan stabilisera blodsockernivån i kroppen utan att irritera tarmarna och magen för mycket.
 • Förutom att dricka mer vatten och sportdrycker kan du också äta mer frukt eller dricka juice, vilket kan hjälpa dig att påskynda återhämtningen och förbättra baksmälla. Enligt japansk medicinsk forskning kan tomatjuice minska alkoholkoncentrationen i människans blod och hjälpa till nyktra till.
 • Färska druvor, Innehåller vinsyra, måttligt intag kan också minska alkoholkoncentrationen i kroppen och lindra symtomen på illamående efter att ha druckit.
 • Bananer innehåller kaliumjoner, Mycket lämpligt att äta lite banan efter baksmälla, För att fylla på det kalium som förlorats på grund av alkohol, och samtidigt kan det också uppnå baksmälla och förbättra tätheten i bröstet efter att ha druckit.
 • Sluta dricka mer alkohol.

Överdrivet drickande är hälsoskadligt

Naturligtvis kan övertalning av alkohol och drickande av alkohol verkligen röra om upp atmosfären, men överdrivet drickande kan orsaka problem. Det är mycket viktigt att vara försiktig. Att dricka alkohol kan orsaka akut pankreatit, producera hjärtinfarkthämmare och orsaka hjärtstopp. 

Livshotande alkoholförgiftning – över 5 promille

Koma, kramper, djup sömn med snarkande, långsam andning, blir kall, får svårt att andas, skakar och får hyperkapné (högröd, blålila ansiktsfärg).

Enligt läkaren är det viktigt att inte lämna en person som visar symptom på alkoholförgiftning. Går det inte att väcka personen så ska du ringa efter en ambulans, ring 112.

Är det så att person är vid medvetande så är det viktigt att lägga personen i stabilt sidoläge för att se till att personen inte kvävs om hen skulle kräkas. 

Så lägger du en person i stabilt sidoläge. Bildkälla: Wikipedia

Sen är det viktigt att hålla koll på personen hela tiden även om personen somnat. Om personen får svårt att andas så är det viktigt att personen tas till sjukhuset direkt.

Om kroppen får för hög promille går den in i koma. Dricker man för mycket för snabbt, så hinner inte centret i hjärnan att aktiveras och du riskerar att hamna i koma.

Behandling av milda påverkade personer.

Personen med enkel akut mild alkoholism behöver inte behandlas. Får Observera hemma.

Behandling av komatospatienter:

1- Personen som är slöa och medvetslösa ska skickas till sjukhuset för undersökning och behandling.  lägg personen på sidoläge och var uppmärksam på att hålla personen luftväg fria.

2- Alla alkoholpåverkade måste inte gå på sjukhus. Om personens allmäntstillstånd är i gott skick är det inte nödvändigt att gå till sjukhuset. Förpersoner som inte går till sjukhuset är det viktigaste att någon måste vara i närheten för att ta hand om dem tills personen blir vaken. Låt hen aldrig sova ensam, annars kan hen dö av kvävning på grund av kräkningar under sömnen. Liknande tragedier är många.

3- Magsköljning av svårt sjuka personer bör utvärderas på sjukhus. Behandlingen på sjukhuset är mest för att noggrant observera vitala tecken. Det är bäst att genomföra EKG-övervakning samtidigt som vatten- och elektrolytbalansen bibehålls för att förhindra komplikationer . Korrekt vätsketillskott och tillskott av vitamin B 1、 B 6、 C bidrar till den oxidativa metabolismen av alkohol . Medicinen metadoxin kan användas på lämpligt sätt för att påskynda utsöndringen av etanol och dess metaboliter. Metadoxin används för att behandla kronisk och akut alkoholförgiftning. 

För att förhindra baksmälla kan du göra detta innan du dricker

Följande tre tips låter dig förbereda dig innan du dricker:

1. Drick tomatjuice först: Att äta tomater och dricka tomatjuice kan lindra huvudvärk och yrsel efter att ha druckit, eftersom tomater är rika på lykopen , vilket kan hämma absorptionen av acetaldehyd och innehålla glutation, som har baksmälla. Dessutom säger vissa människor att dricka mjölk innan de dricker, eftersom mjölk har cirka 4% fett och protein, vilket kan skydda magslemhinnan och dämpa magen.

2. Ät först kål, broccoli och sparris som är rika på vitamin U. Skynda dig inte att dricka, ät först lite aptitretarsallad .Det rekommenderas att äta mörkgröna grönsaker, som är rika på näringsämnen och kostfiber, som kan stanna i tarmarna och magen under lång tid samtidigt som känslan av fyllighet ökar, vilket kan få dig att dricka mindre och mindre kalorier Speciellt kål som innehåller vitamin U, Broccoli, sparris och andra grönsaker, måttlig konsumtion kan förhindra berusning, eftersom vitamin U hjälper till förhindra att alkohol irriterar magen för mycket.

3. Ät fet mat innan du ska dricka

Den så kallade oljiga maten är att äta högkvalitativa oljor, inte mat som är för fet.  Bra oljor inkluderar olivolja, Avokado eller ost rik på krämigt fett, äta tillsammans med potatissallad, skaldjur pålägg. Olja tar längre tid att smälta då undviks irritationen i magen.