Fakta

Krig och väpnade konflikter

Världen står inför den största livsmedelskrisen i modern historia och ett aldrig tidigare skådat antal fördrivna människor. År 2023 kommer nästan 340 miljoner människor att behöva humanitärt bistånd. Denna siffra representerar en ökning med 25 % jämfört med 2022. År 2023 kommer 117 miljoner människor att vara på flykt, det högsta antalet som någonsin registrerats, och minst 45 miljoner människor riskerar att bli hungriga. Detta har kallats ”den största globala livsmedelskrisen i modern historia”.

2023 kommer att bli ett år fyllt av humanitära nödsituationer, främst driven av konflikten i Ukraina, livsmedelskrisen och den ekonomiska krisen, effekterna av covid-19-pandemin och klimatförändringar. Allt detta kommer att leda till rekordnivåer av hunger och fördrivning.

Hunger utan motstycke

Indikatorer på extrem global hunger kommer att fortsätta att öka. Så många som 222 miljoner människor förväntas möta allvarlig matosäkerhet och 53 länder och territorier kommer att behöva akut hjälp, det högsta antalet hittills. Med tanke på den ökade ojämlikheten och könsbaserat våld kommer hungerns inverkan på kvinnor och flickor att förvärras.

Väpnade konflikter kommer även fortsättningsvis att vara en viktig orsak till matosäker: mer än 70 procent av hungriga människor bor i områden som härjats av våld, och den siffran kommer sannolikt att öka.

Världen står inför den största livsmedelskrisen i modern historia och ett aldrig tidigare skådat antal fördrivna människor. År 2023 kommer nästan 340 miljoner människor att behöva humanitärt bistånd. Denna siffra representerar en ökning med 25 % jämfört med 2022. År 2023 kommer 117 miljoner människor att vara på flykt, det högsta antalet som någonsin registrerats, och minst 45 miljoner människor riskerar att bli hungriga. Detta har kallats ”den största globala livsmedelskrisen i modern historia”.

2023 kommer att bli ett år fyllt av humanitära nödsituationer, främst driven av konflikten i Ukraina, livsmedelskrisen och den ekonomiska krisen, effekterna av covid-19-pandemin och klimatförändringar. Allt detta kommer att leda till rekordnivåer av hunger och fördrivning.

Situationen kommer att bli värre eftersom humanitär finansiering har blivit allt svårare sedan konflikten i Ukraina bröt ut. Driftkostnaderna för humanitärt bistånd ökar också. Ekonomiska chocker som stigande mat- och bränslepriser, inflation eller skuld förvärrar krisen och driver upp kostnaderna för biståndet. Till exempel kostar FN:s livsmedelsprogram för närvarande 44 % mer att köpa mat varje månad än vad det gjorde före pandemin.

Klimatförändringen utlöser den globala hälsokrisen

Klimatförändringarna multiplicerar riskerna. Tolv av de 15 länder som är mest sårbara för klimatförändringar står inför humanitära nödsituationer. Hälsohoten från stigande temperaturer och extrema väderhändelser blir allt mer uppenbara: från ökad överföring av infektionssjukdomar och ökad värmerelaterad dödlighet, till undernäring från vattenbrist och osäkerhet om livsmedel.

En trend som kommer att bekräftas ytterligare 2023 är att dessa hot, särskilt spridningen av infektionssjukdomar, kommer att bli allt tydligare i den globala södern. Stigande temperaturer och havsnivåer, mer nederbörd och stillastående vatten kommer att ytterligare sprida vattenburna sjukdomar som kolera, liksom sjukdomar som denguefeber eller malaria som överförs av vektorer som myggor eller fästingar. Svår dengue kommer att fortsätta att drabba de flesta latinamerikanska och asiatiska länder, där incidensen har ökat 30 gånger under det senaste halvseklet, till exempel, kommer att behöva ta itu med sitt värsta dengue-utbrott på 50 år efter en lång regnperiod. Malaria beräknas döda mer än 400 000 människor år 2023, de flesta barn under fem år och i Afrika söder om Sahara.

Efter åtta av de varmaste åren någonsin har stigande temperaturer identifierats som det största hotet mot den globala folkhälsan. Med klimatförändringar som förutspås döda mer än 250 000 människor per år mellan 2030 och 2050, är ​​förutsägelserna för 2023 svåra.

Fler legosoldater, mindre bistånd

Privatiseringen av kriget är en annan faktor som kommer att förvärra den humanitära krisen 2023. Legosoldater är en allt vanligare resurs, med billiga och effektiva lönesoldater som redan är inblandade i konflikter som Ukraina, Jemen, Nigeria, Syrien eller Libyen.

FN har varnat för att ökningen av antalet legosoldater undergräver de humanitära principerna om neutralitet och oberoende och ytterligare hindrar bistånd, som fortfarande kommer att behövas 2023.