Allt du behöver veta om urinvägsinfektion

De flesta urinvägsinfektioner orsakas av bakterier, men vissa orsakas av svampar och i sällsynta fall av virus. Uvi är en av de vanligaste infektionerna hos människor.

En urinvägsinfektion kan hända var som helst i urinvägarna. Urinvägarna består av dina njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. De flesta urinvägsinfektioner involverar bara urinröret och urinblåsan i nedre delen. urinvägsinfektion kan dock involvera urinledarna och njurarna i övre delen. Även om urinvägsinfektion i övre delen är mer sällsynta än urinvägsinfektion i nedre delen, är de oftast också allvarligare. 

Uvi- symptom 

Symtom på en urinvägsinfektion beror på vilken del av urinvägarna som är infekterade. 

urinvägsinfektion i nedre delen påverkar urinröret och urinblåsan. Symtom på en urinvägsinfektion i nedre delen av kanalen inkluderar: 

 • Brinner med urinering 
 • Ökad urinering utan att urinera mycket 
 • Ökad brådskande urinering 
 • Blodig urin 
 • Grumlig urin 
 • Urin som ser ut som cola eller te 
 • Urin som har en stark lukt 
 • Bäckensmärta hos kvinnor 
 • Rektal smärta hos män 

Övre urinvägsinfektion påverkar njurarna. Dessa kan vara potentiellt livshotande om bakterier rör sig från den infekterade njuren till blodet. Detta tillstånd, kallat urosepsis , kan orsaka farligt lågt blodtryck, chock och död. 

Symtom på en urinvägsinfektion i övre delen av kanalen inkluderar: 

 • Smärta och ömhet i övre delen av ryggen och sidorna 
 • Frossa 
 • Feber 
 • Illamående 
 • Kräkningar 
UVI symtom hos män

Symtom på en urinvägsinfektion i övre delen hos män liknar dem hos kvinnor. Symtom på urinvägsinfektion hos män inkluderar ibland ändtarmssmärta utöver de allmänna symtomen hos män och kvinnor.

Njurbäckeninflammation

När infektionen har spridit sig till njurarna och bäckenet kommer symtomen att förvärras. Då kan du också ha symtom som:

 • hög feber och illamående
 • smärta bak i ryggen, ibland åt ena sidan
 • Njurbäckeninflammation måste alltid behandlas, annars kan njurarna ta skada.

  UVI -behandling 

  Behandling av UVI beror på orsaken. Din läkare kommer att kunna avgöra vilken organism som orsakar infektionen från resultaten av de tester som används för att bekräfta diagnosen.

  I de flesta fall är orsaken bakterier. Urinvägsinfektioner orsakade av bakterier behandlas med antibiotika.

  I vissa fall är virus eller svampar orsakerna. Virala urinvägsinfektioner behandlas med läkemedel som kallas antivirala medel. UVI av svampar behandlas med läkemedel som kallas fungicider.

  Antibiotika för UVI 

  Form av antibiotikumet används för att behandla en bakteriell UVI beror vanligtvis på vilken del av urinkanalen är inblandad. UVI i nedre kanalen kan vanligtvis behandlas med orala antibiotika. UVI i övre kanalen kräver intravenös antibiotika. Dessa antibiotika ges genom injektion. 

  Ibland utvecklar bakterier resistens mot antibiotika. För att minska risken för antibiotikaresistens kommer din läkare troligen att sätta dig på kortast möjliga behandlingskurs. Behandlingen varar normalt inte mer än 1 vecka. 

  Resultat från din urinodlig kan hjälpa din läkare att välja en antibiotikabehandling som fungerar bäst mot den typ av bakterier som orsakar din infektion. 

  Andra behandlingar än antibiotika för bakteriella UVI undersöks. Vid något tillfälle kan UVI -behandling utan antibiotika vara ett alternativ för bakteriell UVI genom att använda cellkemi för att ändra interaktionen mellan kroppen och bakterierna. 

  Huskur för ett UVI 

  Det finns inga huskur som kan bota ett UVI, men det finns några saker du kan göra som kan hjälpa din medicin att fungera bättre. 

  Dessa  huskurer för UVI , som att dricka mer vatten, kan hjälpa din kropp att rensa infektionen snabbare. 

  Tranbär är ett populärt botemedel, men forskningen om deras effekt på UVI är blandad. Mer avgörande studier behövs. 

  Tranbärsjuice eller tranbär behandlar inte ett UVI när det väl har börjat. En kemikalie i tranbär kan dock hjälpa till att förhindra att vissa typer av bakterier som kan orsaka att en bakteriell UVI fäster vid slemhinnan i urinblåsan. Detta kan vara till hjälp för att förhindra framtida UVI. 

  Obehandlade UVI 

  Det är viktigt att behandla en UVI – ju tidigare, desto bättre. Obehandlade UVI blir allt svårare ju längre de sprider sig. Ett UVI är vanligtvis lättast att behandla i nedre urinvägarna. En infektion som sprider sig till övre urinvägarna är mycket svårare att behandla och är mer benägna att sprida sig till ditt blod, vilket orsakar  sepsis . Detta är en livshotande händelse. 

  Om du misstänker att du har UVI, kontakta din läkare så snart som möjligt. En enkel undersökning och urin eller blodprov kan spara mycket besvär i längden. 

  UVI -diagnos 

  Om du misstänker att du har ett UVI baserat på dina symtom, kontakta din läkare. Din läkare kommer att granska dina symtom och utföra en fysisk undersökning. För att bekräfta diagnosen UVI måste din läkare testa urinen för bakterier . 

  Urinprovet som du ger för provtagning måste vara ett rent urin. Det betyder att urinprovet samlas i mitten av din urinflöde, snarare än i början. Detta hjälper till att undvika att samla bakterier eller jäst från din hud, vilket kan förorena provet.

  När du testar provet kommer din läkare att leta efter ett stort antal vita blodkroppar i urinen. Detta kan tyda på en infektion. Din läkare kommer också att göra en urinodling för att testa för bakterier eller svampar.

  Odlingen kan hjälpa till att identifiera orsaken till infektionen. Det kan också hjälpa din läkare att välja vilken behandling som är rätt för dig. 

  Om ett virus misstänks kan speciella tester behöva utföras. Virus är sällsynta orsaker till UVI men kan ses hos personer som har genomgått organtransplantationer eller som har andra tillstånd som försvagar deras immunsystem. 

  UVI i övre delen av kanalen 

  Om din läkare misstänker att du har en UVI i övre delen av kanalen, kan de också behöva göra ett fullständigt blodprover och blododlingar, förutom urintestet. En blododling kan säkerställa att din infektion inte har spridit sig till ditt blodflöde. 

  Återkommande UVI 

  Om du har återkommande UVI kan din läkare också vilja kontrollera om det finns avvikelser eller hinder i urinvägarna. Några tester för detta inkluderar: 

  • Ett ultraljud , där en enhet som kallas en givare passeras över din buk. Givaren använder ultraljudsvågor för att skapa en bild av dina urinvägsorgan som visas på en bildskärm. 
  • Ett intravenöst pyelogram (IVP) , som innebär att man injicerar ett färgämne i kroppen som rör sig genom urinvägarna och tar en röntgen av buken. Färgämnet markerar din urinvägar på röntgenbilden. 
  • En cystoskopi , som använder en liten kamera som sätts in genom urinröret och upp i urinblåsan för att se inuti blåsan. Under en cystoskopi kan din läkare ta bort en liten bit blåsvävnad och testa den för att utesluta inflammation i urinblåsan eller cancer som en orsak till dina symtom. 
  • En datortomografi (CT) -skanning för att få mer detaljerade bilder av ditt urinsystem. 
  Orsaker och riskfaktorer för ett UVI 

  Allt som minskar urinblåsans tömning eller irriterar urinvägarna kan leda till UVI. Det finns också många faktorer som kan sätta dig på en ökad risk att få en UVI. Dessa faktorer inkluderar: 

  • Ålder – äldre vuxna är mer benägna att få UVI 
  • Nedsatt rörlighet efter operation eller långvarig sängliggande
  • Njursten
  • Ett tidigare UVI 
  • Obstruktioner eller blockeringar i urinvägarna, såsom en förstorad prostata, njursten och vissa former av cancer 
  • Långvarig användning av urinkateter  , vilket kan göra det lättare för bakterier att komma in i urinblåsan 
  • Diabetes , särskilt om den är dåligt kontrollerad, vilket kan göra det mer troligt att du får UVI 
  • Graviditet 
  • Onormalt utvecklade urinvägar från födseln 
  • Ett försvagat immunförsvar 
  Ytterligare UVI -riskfaktorer för män

  De flesta UVI -riskfaktorer för män är desamma som för kvinnor. Att ha en förstorad prostata är dock en riskfaktor för ett UVI som är unikt för män. 

  Ytterligare UVI -riskfaktorer för kvinnor 

  Det finns ytterligare riskfaktorer för kvinnor. Vissa faktorer som en gång antogs vara en orsak till UVI hos kvinnor har sedan visat sig inte vara lika viktiga, till exempel dålig hygien. Nya studier har inte visat att torkning från baksidan till framsidan efter att ha gått på toaletten leder till UVI hos kvinnor, som man tidigare trott. 

  I vissa fall kan vissa livsstilsförändringar bidra till att minska risken för några av dessa faktorer. 

  Kortare urinrör 

  Urinrörets längd och placering hos kvinnor ökar sannolikheten för UVI. Urinröret hos kvinnor är mycket nära både slidan och anusen. Bakterier som naturligt kan förekomma runt både slidan och anusen kan leda till infektion i urinröret och resten av urinvägarna. 

  En kvinnas urinrör är också kortare än en mans, och bakterierna har ett kortare avstånd att resa för att komma in i blåsan. 

  Samlag 

  Tryck på det kvinnliga urinvägarna under samlag kan flytta bakterier från anusen till blåsan. De flesta kvinnor har bakterier i urinen efter samlag kroppen kan oftast bli av med dessa bakterier inom 24 timmar. Tarmbakterier kan ha egenskaper som gör att de kan hålla sig till blåsan. 

  Spermicider 

  Spermicider kan öka UVI -risken. De kan orsaka hudirritation hos vissa kvinnor. Detta ökar risken för att bakterier kommer in i blåsan. 

  Användning av kondom under sex 

  Icke-smorda latexkondomer kan öka friktionen och irritera kvinnans hud vid samlag. Detta kan öka risken för uvi.

  Kondomer är dock mycket viktiga för att minska spridningen av sexuellt överförbara infektioner.

  För att förhindra hudirritation från kondomer, var noga med att använda tillräckligt med vattenbaserat smörjmedel och använd det ofta under samlag. 

  Minskning av östrogennivåer 

  Efter klimakteriet , en minskning av din östrogen nivå förändrar de normala bakterierna i din vagina. Detta kan öka risken för UVI. 

  UVI -förebyggande 

  Alla kan vidta följande steg för att förhindra UVI: 

  • Drick sex till åtta glas vatten dagligen. 
  • Håll inte urinen under lång tid.
  •  Urinering efter sex
  • Tala med din läkare om att hantera eventuell urininkontinens eller svårigheter att helt tömma urinblåsan. 

  UVI är dock vanligare hos kvinnor än hos män. Förhållandet är 8: 1. Det betyder att för varje åtta kvinnor som har UVI, bara en man har uvi. 

  Vissa steg kan hjälpa till att förhindra UVI hos kvinnor. 

  För perimenopausala eller postmenopausala kvinnor kan användning av aktuell eller vaginal östrogen som din läkare ordinerat göra skillnad i förebyggande av UVI. Om din läkare tror att samlag är en faktor för dina återkommande UVI kan de rekommendera att du tar förebyggande antibiotika efter samlag eller långvarigt. 

  Vissa studier har visat att långvarig förebyggande användning av antibiotika hos äldre vuxna minskade risken för UVI. 

  Att ta ett dagligt tranbärstillskott eller använda vaginal probiotika, såsom laktobaciller, kan också hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner.

  Vissa studier Pålitlig källa tyder på att användning av probiotiska vaginala suppositorier kan minska förekomsten och återfallet av UVI genom att ändra bakterierna som finns i slidan. 

  Var noga med att diskutera med din läkare vad som är rätt förebyggande plan för dig.

  Tips!

  • Brännande och obehag i urinvägarna kan ibland vara ett tecken på andra tillstånd, såsom sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia, gonorré, herpes och mykoplasma.
  • Hos flickor och kvinnor kan urinvägsinfektioner likna en svampinfektion.
  • Gravida kvinnor kan känna behov av att kissa ofta eftersom den växande livmodern pressar på blåsan och det blir mer vätska i kroppen. Hormoner och andra förändringar i kroppen kan öka risken för urinvägsinfektioner hos gravida kvinnor.
  • Pojkar och män som upplever en brännande känsla vid urinering kan ha en infektion i förhuden eller sädesblåsor.
  • Ibland kan torra slemhinnor förväxlas med en urinvägsinfektion – detta är särskilt vanligt efter klimakteriet.
  • Hos äldre män kan svårigheter att kissa eller släppa ut små mängder urin vara ett tecken på prostataproblem.
  • Hos kvinnor kan det ibland bero på livmoderframfall. Postmenopausala kvinnor kan vara mer mottagliga för urinvägsinfektioner när östrogennivåerna sjunker. Därefter kan topikal östrogenterapi användas för att lindra obehag.
  • Vid oskyddat sex kan bakterier tryckas in i urinröret och orsaka en urinvägsinfektion – detta är särskilt vanligt med en ny sexpartner.