Allt du behöver veta om högt kolesterol

Vad är kolesterol

Kolesterol är en typ av lipid. Det är ett vaxartat, fettliknande ämne som din lever producerar naturligt. Det är viktigt för bildandet av cellmembran, vissa hormoner och vitamin D.

Kolesterol löser sig inte i vatten, så det kan inte resa genom ditt blod på egen hand. För att hjälpa till att transportera kolesterol producerar din lever lipoproteiner.

Lipoproteiner är partiklar gjorda av fett och protein. De bär kolesterol och triglycerider (en annan typ av lipid) genom blodomloppet. De två huvudformerna av lipoprotein är lågdensitetslipoprotein (LDL) och högdensitetslipoprotein (HDL).

Om ditt blod gör för mycket LDL-kolesterol (kolesterol som bär av lipoprotein med låg densitet), är det känt som högt kolesterol. När det inte behandlas kan högt kolesterol leda till många hälsoproblem, inklusive hjärtinfarkt eller stroke.

Högt kolesterol orsakar vanligen inga symtom. Det är därför det är viktigt att regelbundet kontrollerar dina kolesterolnivåer. Lär dig vilka kolesterolnivåer som rekommenderas för din ålder.

LDL-kolesterol eller ”dåligt kolesterol”
Lipoprotein med låg densitet (LDL) kallas ofta ”dåligt kolesterol”. Det bär kolesterol till dina artärer. Om dina nivåer av LDL-kolesterol är för höga kan det lagrats i blodkärlens väggar.

Uppbyggnaden är också känd som kolesterolplack. Denna plack kan begränsa dina artärer, begränsa ditt blodflöde och öka risken för blodproppar. Om en blodpropp blockerar en artär i ditt hjärta eller hjärna kan det orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

HDL-kolesterol, eller ”bra kolesterol”
Hög densitets lipoprotein (HDL) kallas ibland ”bra kolesterol”. Det blir tillbaka LDL-kolesterol till din lever för att tas bort från kroppen. Detta gör till att förhindra kolesterolplack i dina artärer.

När du har hälsosamma nivåer av HDL-kolesterol kan det bidra till att riskera för blodproppar, hjärtsjukdomar och stroke. Lär dig mer om HDL-kolesterol.

Triglycerider, en annan typ av lipid
Triglycerider är en annan typ av lipid. De skiljer sig från kolesterol. Medan din kropp använder kolesterol för att bygga celler och vissa hormoner, använder den triglycerider som en energikälla.

När du äter mer kalorier än vad din kropp kan använda direkt omvandlar den kalorierna till triglycerider. Det lagrar triglycerider i dina fettceller. Det används också lipoproteiner för att cirkulera triglycerider genom blodomloppet.

Om du regelbundet äter mer kalorier än vad din kropp kan använda, kan dina triglyceridnivåer bli höga. Detta kan öka risken för flera hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar och stroke.

Din läkare kan använda ett enkelt blodprov för att mäta din triglyceridnivå, liksom dina kolesterolnivåer.

Kontrollera dina kolesterolnivåer
Rekommendationen är att du kontrollerar dina kolesterolnivåer minst en gång vart fjärde till sjätte år. Om du har en historia av högt kolesterol eller andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom kan din läkare rekommendera dig att testa dina kolesterolnivåer ofta.

Din läkare kan använda en lipidpanel för att mäta din totala kolesterolnivå, liksom dina LDL-kolesterol-, HDL-kolesterol- och triglyceridnivåer. Din totala kolesterolnivå är den totala mängden kolesterol i ditt blod. Det bland LDL och HDL-kolesterol.

Om dina nivåer av totalt kolesterol eller LDL-kolesterol är för höga, kommer dina läkare att diagnostisera dig med högt kolesterol. Högt kolesterol är särskilt farligt när dina LDL-nivåer är för höga och dina HDL-nivåer är för låga.

Tips

 • Var uppmärksam på de mättade och transfetterna på dina mat etiketter, samt tillsatta sockerarter. Ju mindre av dessa du konsumerar, desto bättre. Inte mer än 10 procent av din dagliga kalorier ska komma från antingen mättat fett eller tillsatt socker.
 • Ät mer hälsosamma, omättade fetter. Försök att ersätta smör med extra jungfruolja vid matlagning, köp magra köttstycken och mellanmål nötter och frön istället för pommes frites eller bearbetade mellanmål.

Senaste riktlinjerna för normala kolesterolnivåer

Din kropp behöver lite kolesterol för att fungera korrekt, inklusive lite LDL. Men om dina LDL-nivåer är för höga kan det öka riskerna för allvarliga hälsoproblem.

Din läkare skulle mäta dina totala kolesterol-, HDL-kolesterol- och LDL-kolesterolnivåer. De skulle sedan bestämma om de skulle ordinera ett kolesterolsänkande läkemedel baserat på hur dina siffror jämför med siffrorna i diagrammet.

Enligt de nya riktlinjerna, utöver dina kolesterolnivåer, beaktar behandlingsrekommendationer andra riskfaktorer för hjärtsjukdom. Dessa riskfaktorer använder diabetes och den beräknade 10-åriga risken för en hjärthändelse som hjärtinfarkt eller stroke. Så vad dina ”normala” kolesterolnivåer beror på om du har andra riskfaktorer för hjärtsjukdom.

Dessa nya riktlinjer rekommenderar att du inte har riskfaktorer för hjärtsjukdom, bör din läkare ordinerar behandling om din LDL är större än 189 mg / dL. För att ta reda på vad dina personliga kolesterolrekommendationer är, prata med din läkare.

Kolesterolnivåer diagram
Med de förändringar som nämnts ovan i behandlingsriktlinjerna för högt kolesterol anses kolesteroltabeller inte längre vara det bästa sättet för läkare att mäta hanteringen av kolesterolnivåer hos vuxna.

MåttenhetVad det betyderÖnskat resultat
Totalkolesterol (TC)Totala mängden kolesterol i blodet.<5 mmol/L
Inget HDL-kolesterolRäknas ut genom att ta bort det ”dåliga kolesterolet” (LDL-kolesterolet) från totalkolesterolet.<4 mmol/L
LDL-kolesterolMängden LDL-kolesterol.<3 mmol/L
HDL-kolesterolMängden av det ”goda” HDL-kolesterolet.Män: >1 mmol/L
Kvinnor: >1,2 mmol/L
TC-HDL-förhållandeTotalkolesterolvärdet delat med HDL-kolesterol.Ett förhållande större än 6 klassificeras som högrisk. Desto lägre värde, desto lägre risk.
Triglycerid (TG)Anger hur bra kroppen kan extrahera fett från blodet efter måltid.Fastande test: <1,7 mmol/L
Ej fastande test: <2,3 mmol/L
Det är normalt att ha ett kolesterolvärde under 5.0.
Mellan 5.0 och 6.4 är det lätt förhöjt.
Mellan 6.5 och 7.9 måttligt förhöjt.
Över 8.0 mycket förhöjt.


Högt kolesterolvärde
I de flesta fall är högt kolesterol ett ”tyst” problem. Det orsakar vanligtvis inga symtom. Många inser inte ens att de har högt kolesterol tills de utvecklar allvarliga komplikationer, såsom hjärtinfarkt eller stroke.

Det är därför rutinmässig kolesterolundersökning är viktig.

Orsaker till högt kolesterol
Att äta för många livsmedel som har mycket kolesterol, mättade fetter och transfetter kan öka risken för att utveckla högt kolesterol. Andra livsstilsfaktorer kan också bidra till högt kolesterol. Dessa faktorer bland inaktivitet och rökning.

Din genetik kan också påverka dina chanser att utveckla högt kolesterol. Gener överförs från föräldrar till barn. Vissa genererar din kropp om hur man behandlar kolesterol och fetter. Om dina föräldrar har högt kolesterol har du högre risk att få det också.

Andra hälsotillstånd, såsom diabetes och hypotyreos, kan också öka risken för att utveckla högt kolesterol och relaterad komplikationer.

Riskfaktorer för högt kolesterol
Du kan ha en högre risk att utveckla högt kolesterol om du:

 • är överviktiga eller överviktiga
 • äta en ohälsosam kost
 • träna inte regelbundet
 • röktobaksprodukter
 • har en familjehistoria av högt kolesterol
 • har diabetes, njursjukdom eller hypotyreos
 • Människor i alla åldrar och kön kan ha högt kolesterol.

Komplikationer av högt kolesterol
Om det lämnas obehandlat kan högt kolesterol orsaka plack att byggas upp i dina artärer. Med tiden kan denna plack begränsa dina artärer. Detta tillstånd är känt som åderförkalkning.

Åderförkalkning är ett allvarligt tillstånd. Det kan begränsa blodflödet genom dina artärer. Det ökar också risken för att utveckla farliga blodproppar.

Åderförkalkning kan leda till många livshotande komplikationer, såsom:

 • stroke
 • hjärtattack
 • kärlkramp (bröstsmärta)
 • högt blodtryck
 • perifer kärlsjukdom
 • kronisk njursjukdom
 • skapa en gallbalans, vilket ökar riskera för gallsten.

Hur man diagnostiserar högt kolesterol
För att mäta dina kolesterolnivåer kommer dina läkare att använda ett enkelt blodprov. Det är känt som en lipidpanel. De kan använda den för att bedöma dina nivåer av totalt kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider.

För att genomföra detta test kommer din läkare ordnera blodprov. Provet skickas till ett laboratorium för analys. När dina testresultat blir färdiga kommer att meddelas till dig om dina kolesterol- eller triglyceridnivåer .

Bör provet vanligtvis tas fastande, det vill säga innan du har ätit på morgonen. Undvik äta eller dricka i minst 12 timmar innan provtagning.

Hur man sänker kolesterolet
Om du har högt kolesterol kan din läkare rekommendera livsstilsförändringar för att bestämma det. Till exempel kan de rekommendera ändringar i din kost, träningsvanor eller andra aspekter av din dagliga rutin. Om du röker tobaksprodukter råder de dig troligtvis att sluta.

Din läkare kan också ordinera läkemedel eller andra behandlingar för att sänka dina kolesterolnivåer.

Sänk kolesterol genom diet
För att hjälpa dig att att uppnå och upprätthålla hälsosamma kolesterolnivåer kan du göra ändringar i din kost.

Du kan till exempel tänka på :

 • begränsa ditt intag av livsmedel som innehåller mycket kolesterol, mättade fetter och transfetter
 • välj magra proteinkällor, som kyckling, fisk och baljväxter
 • äta ett brett utbud av fiberrik mat, som frukt, grönsaker och fullkorn
 • välja bakade, grillade, ångade, grillade och rostade livsmedel istället för stekt matta
 • undvik snabbmat och skräpmat

Livsmedel som innehåller mycket kolesterol, mättade fetter eller transfetter att undvika :

 • rött kött, orgelkött, äggulor och mejeriprodukter med hög fetthalt
 • bearbetade livsmedel gjorda med kakaosmör, palmolja eller kokosolja
 • friterad mat, som potatischips, lökringar och stekt kyckling
 • vissa bakverk, till exempel några kakor och muffins

Att äta fisk och andra livsmedel som innehåller omega-3-fettsyror kan också bidra till att sänka dina LDL-nivåer. Till exempel är lax, makrill och sill rika källor till omega-3. Valnötter, mandlar, malda linfrön och avokado innehåller också omega-3.

Vilka livsmedel med högt kolesterolvärde att undvika
Kostkolesterol finns i animaliska produkter, såsom kött, ägg och mejeriprodukter.

Till exempel innehåller följande produkter höga nivåer av kolesterol:

 • feta styckningar av rött kött
 • lever och annat organkött
 • ägg, speciellt äggulorna
 • mejeriprodukter med hög fetthalt, såsom ost med full fetthalt, mjölk, glass och smör

Vilka läkemedel används vid höga blodfetter
vissa fall kan din läkare ordinerar mediciner för att sänka dina kolesterolnivåer.

För att sänka kolesterol brukar man använda sig av mediciner inom fyra olika grupper:

 • Fibrater
 • Kolesterolupptagshämmare
 • Resiner
 • Statiner

Statiner är de vanligaste förskrivna medicinerna för högt kolesterol. De blockerar din lever från att producera mer kolesterol. Statiner sänker det totala kolesterolvärdet genom att minska tillverkningen av kolesterol i levern. Framför allt minskar LDL, men även triglycerider minskar något. HDL ökar något.

Exempel på statiner använda:

 • atorvastatin (Lipitor)
 • fluvastatin (Lescol)
 • rosuvastatin (Crestor)
 • simvastatin (Zocor)

Biverkningar av statiner

Statiner ger ibland lindriga magbesvär som till exempel förstoppning, illamående eller magsmärtor. Läkemedlen kan även påverka levern och därför brukar läkaren ta ett blodprov innan behandlingen börjar, efter en tids behandling och om dosen ökas. Ett fåtal har fått sömnbesvär av statiner. Statiner kan ge lindriga muskelsmärtor. Det är ofarligt men kan göra att dosen behöver sänkas. prata med din läkare om du får muskelvärk särskilt om du också har feber. Ibland kan det vara tecken på en mycket sällsynt men allvarlig muskelbiverkning som kallas muskelsönderfall.

Resiner

Varje sådan läkemedelsgrupp innehåller i sin tur många olika mediciner.

I gruppen resiner ingår tre olika verksamma läkemedel :

 • Kolestyramin
 • Kolestipol
 • Kolesevelam

Dessa utgör alltså den verksamma substansen i mediciner.

Kolestyramin finns i medicinerna Questran och Questran Loc. Kolestipol är det verksamma ämnet i medicinen Lestid (Pfizer). Kolesevelam är den substans som får medicinen Cholestagel att fungera.

Vissa produkter innehåller en kombination av läkemedel för att skapa kroppens absorption av kolesterol från livsmedel och utväxling av kolesterol. Ett exempel är en kombination av ezetimib och simvastatin .

Hur man sänker kolesterol naturligt
I vissa fall kan du kanske sänka dina kolesterolnivåer utan att ta mediciner. Det kan till exempel vara tillräckligt att äta en näringsrik diet, träna regelbundet och undvika att röka tobaksprodukter.

Vissa människor hävdar också att vissa växtbaserade och näringstillskott kan hjälpa till att sänka kolesterolnivån. Till exempel har sådana påståenden gjorts om:

 • vitlök
 • hagtorn
 • astragalus
 • Rött jästris
 • växtsterol och stanollillskott
 • havrekli, finns i havregryn och hel havre
 • blond psyllium, finns i psylliumfröskal
 • Krossade linfrön

Hur man förhindrar högt kolesterol
Genetiska riskfaktorer för högt kolesterol kan inte kontrolleras. Livsstilsfaktorer kan dock hanteras.

För att sänka risken för att utveckla högt kolesterol:

 • Ät en näringsrik kost med lågt kolesterolinnehåll och animaliskt fett och högt fiberinnehåll.
 • Undvik överdriven alkoholkonsumtion.
 • Håll en hälsosam vikt.
 • Träna regelbundet.
 • Rök inte.

Du bör också följa din läkares rekommendationer för rutinmässig kolesterolundersökning.