Fakta

livsmedel som kan ge dig mer energi

Många människor känner sig trötta eller trötta någon gång under dagen. Brist på energi kan påverka dina dagliga aktiviteter och göra dig mindre produktiv.

Typen och mängden mat du äter har viktiga roller för att bestämma dina energinivåer under dagen.

Även om alla livsmedel ger dig energi, innehåller vissa livsmedel näringsämnen som kan öka dina energinivåer och bibehålla din vakenhet och fokus hela dagen.

Här är en lista över livsmedel som har visat sig hjälpa till att främja energinivåerna.

1. Bananer

Bananer kan vara en av de bästa matvarorna för energi. De är en utmärkt källa till komplexa kolhydrater, kalium och vitamin B6, som alla kan hjälpa till att öka dina energinivåer.

2. Fet fisk

Fet fisk som lax och tonfisk är bra proteinkällor, fettsyror och B-vitaminer, vilket gör dem till god mat att ta med i din kost.

En servering av lax eller tonfisk ger dig den rekommenderade dagliga mängden omega-3-fettsyror och vitamin B12 .

Omega-3-fettsyror har visat sig minska inflammation, vilket är en vanlig orsak till trötthet.

I själva verket fastställde vissa studier att omega-3-tillskott kunde minska trötthet, särskilt hos cancerpatienter och de som återhämtar sig från cancer.

Dessutom fungerar vitamin B12 med folat för att producera röda blodkroppar och hjälper järn att fungera bättre i din kropp. Optimala nivåer av röda blodkroppar och järn kan minska trötthet och öka energi .

3. Brunt ris

Brunt ris är en mycket näringsrik mat. Jämfört med vitt ris är det mindre bearbetat och behåller mer näringsvärde i form av fiber, vitaminer och mineraler.

En halv kopp (50 gram) brunt ris innehåller 2 gram fiber och ger en stor del av ditt rekommenderade dagliga intag (RDI) av mangan, ett mineral som hjälper enzymer att bryta ned kolhydrater och proteiner för att generera energi .

Dessutom, tack vare dess fiberinnehåll, har brunt ris ett lågt glykemiskt index . Därför kan det hjälpa till att reglera blodsockernivån och främja stabila energinivåer hela dagen.

4. Sötpotatis

Bortsett från att vara utsökt, är sötpotatis en näringsrik energikälla för dem som letar efter en extra boost.

En styck (100 gram) servering av sötpotatis kan ge till 25 gram komplexa kolhydrater, 3,1 gram fiber, 25% av RDI för mangan och en hel del 564% av RDI för vitamin A .

Tack vare sötpotatisfibrer och komplexa kolinnehåll smälter kroppen dem långsamt, vilket ger dig en stadig energitillförsel .

5. Kaffe

Kaffe kan vara den första maten du kan tänka dig när du letar efter en energiboost.

Det är rikt på koffein, som snabbt kan passera från blodomloppet till hjärnan och hämma aktiviteten hos adenosin, en neurotransmittor som lugnar det centrala nervsystemet .

Som ett resultat ökar produktionen av adrenalin – ett hormon som stimulerar kroppen och hjärnan .

Även om kaffe bara ger två kalorier per kopp kan dess stimulerande effekter få dig att känna dig vaken och fokuserad.

Det rekommenderas inte att konsumera mer än 400 mg koffein eller cirka 4 koppar kaffe per dag.

6. Ägg

Ägg är inte bara en väldigt tillfredsställande mat utan också full av energi som kan hjälpa till att bränna din dag.

De är fyllda med protein, vilket kan ge dig en stadig och ihållande energikälla.

Dessutom är leucin den vanligaste aminosyran i ägg, och det är känt att stimulera energiproduktion på flera sätt .

Leucin kan hjälpa celler att ta in mer blodsocker, stimulera produktionen av energi i cellerna och öka nedbrytningen av fett för att producera energi .

Dessutom ägg är rika på B-vitaminer. Dessa vitaminer hjälper enzymer att utföra sina roller i processen att bryta ner mat för energi .

7. Äpplen

Äpplen är en av de mest populära frukterna i världen, och de är en bra källa till kolhydrater och fibrer.

Ett medelstort äpple (100 gram) innehåller cirka 14 gram kolhydrater, 10 gram socker och upp till 2,1 gram fiber .

På grund av deras rika innehåll av naturligt socker och fiber kan äpplen ge en långsam och långvarig frigöring av energi .

Dessutom har äpplen ett högt antioxidantinnehåll. Forskning har visat att antioxidanter kan sakta ned matsmältningen av kolhydrater, så de släpper ut energi under en längre tid .

Slutligen rekommenderas det att äta äpplen hela för att dra nytta av fibern i huden.

8. Vatten

Vatten är viktigt för livet. Det är involverat i många cellulära funktioner, inklusive energiproduktion.

Att inte dricka tillräckligt med vatten kan leda till uttorkning, vilket kan sakta ner kroppsfunktionerna, vilket gör att du känner dig trög och trött .

Att dricka vatten kan ge dig en boost av energi och hjälpa till att bekämpa känslor av trötthet.

Du kan undvika uttorkning genom att dricka vatten även om du inte är törstig . Försök att dricka vatten regelbundet hela dagen.

9. Mörk choklad

Mörk choklad har en högre kakaohalt än vanlig eller mjölkchoklad.

Antioxidanterna i kakao har visat sig ha många hälsofördelar, såsom att öka blodflödet i kroppen .

Denna effekt hjälper till att leverera syre till hjärnan och musklerna, vilket förbättrar deras funktion. Detta kan vara särskilt användbart under träning.

Dessutom kan ökningen av blodflödet som produceras av antioxidanter i kakao bidra till att minska mental trötthet och förbättra humöret.

Mörk choklad innehåller också stimulerande föreningar, såsom teobromin och koffein, som har visat sig förbättra mental energi och humör .

10. Yerba maté

Yerba maté är en dryck gjord av torkade löv från en växt som är hemma i Sydamerika. Det har visat sig ha många hälsofördelar .

Yerba maté innehåller antioxidanter och koffein. En vanlig 8-uns kopp kan erbjuda cirka 85 mg koffein, vilket liknar mängden i en liten kopp kaffe .

Koffeinet i yerba maté främjar produktionen av hormonet adrenalin, vilket ökar energin. Till skillnad från andra stimulanser verkar emellertid inte yerba maté påverka blodtrycket eller hjärtfrekvensen.

Djurforskning har föreslagit att yerba maté kan förbättra mental fokus och humör .

11. Gojibär

Gojibär har använts i kinesisk medicin i århundraden på grund av deras många fördelar .

Förutom att den är fylld med antioxidanter, vitaminer och mineraler är denna frukt känd för att vara en bra fiberkälla .

Forskning har föreslagit att goji-bärjuice kan ge antioxidantskydd .

Dessutom är gojibär rika på fiber. En portion på 28 gram ger 2 gram fiber. Detta kan hjälpa till att bromsa matsmältningen och frigöra energi långsamt .

Gojibär är lätta att njuta blandade i yoghurt, smoothies, bakverk och såser. Eller så kan du helt enkelt äta dem råa .

12. Quinoa

Quinoa är ett frö som är populärt för sitt höga proteininnehåll, kolhydrater och kostfiberinnehåll, liksom dess många vitaminer och mineraler.

Även om denna supermat innehåller mycket kolhydrater, har den ett lågt glykemiskt index, vilket indikerar att dess kolhydrater absorberas långsamt och kan ge en varaktig energiutsläpp.

Dessutom är quinoa rik på mangan, magnesium och folat .

13. Havregryn

Havregryn är en fullkornsflingor som kan ge dig långvarig energi.

Den innehåller betaglukan, en löslig fiber som bildar en tjock gel när den kombineras med vatten. Närvaron av denna gel i matsmältningssystemet fördröjer magtömning och absorptionen av glukos i blodet .

Dessutom är havre rik på vitaminer och mineraler som hjälper till med energiproduktionsprocessen. Dessa inkluderar B-vitaminer, järn och mangan .

Kombinationen av alla dessa näringsämnen gör havregryn till en perfekt mat för långvarig frigöring av energi.

14. Yoghurt

Yoghurt är ett utmärkt mellanmål som bränner din dag.

Kolhydraterna i yoghurt är främst i form av enkla sockerarter, såsom laktos och galaktos. När de sönderdelas kan dessa ge energi som är färdig att använda.

Dessutom är yoghurt packad med protein, vilket hjälper till att bromsa nedbrytningen av kolhydrater och därmed sakta utsläppet av socker i blodet .

15. Hummus

Hummus är gjord med kikärter, sesamfröpasta ( tahini ), olja och citron. Kombinationen av dessa ingredienser gör hummus till en bra energikälla .

Kikärterna i hummus är en bra källa till komplexa kolhydrater och fibrer, som din kropp kan använda för stadig energi .

Dessutom innehåller sesamfröpasta och olja i hummus friska fetter. Dessa ingredienser hjälper också till att sakta upp kolhydratabsorptionen, vilket hjälper dig att undvika blodsockertoppar.

Du kan njuta av hummus som ett dopp för grönsaker eller i kombination med andra rätter, som smörgåsar eller sallader.

16. Edamame

Edamame bönor kan vara ett lätt och tillfredsställande pick-me-up mellanmål.

De har relativt låga kalorier men erbjuder betydande mängder protein, kolhydrater och fiber. Bara 1 kopp edamamebönor kan packa upp till 27 gram protein, 21 gram kolhydrater och cirka 12 gram fiber.

Dessutom har de stora mängder vitaminer och mineraler, såsom folsyra och mangan, som kan hjälpa till att öka energi på olika sätt.

Folsyra arbetar med järn för att främja energi och bekämpa trötthet och anemi, medan mangan hjälper till att generera energi från nedbrytningen av kolhydrater och protein .

Slutligen innehåller Edamam bönor stora mängder molybden, ett mineral som fungerar som en stimulans för enzymer och hjälper till att bryta ner näringsämnen för energi.

17. Linser

Bortsett från att vara en bra och billig proteinkälla, är linser en bra näringskälla och hjälper till att öka energinivåerna.

Linser är baljväxter som är rika på kolhydrater och fiber. En kopp kokta linser ger upp till 36 gram kolhydrater och cirka 14 gram fiber .

Dessutom kan linser öka dina energinivåer genom att fylla på dina förråd av folat, mangan, zink och järn. Dessa näringsämnen hjälper till med cellulär energiproduktion och nedbrytning av näringsämnen för frigöring av energi.

18. Avokado

Tack vare alla deras betydande hälsofördelar anses avokado vara en supermat.

De är till exempel rika på hälsosamma fetter, B-vitaminer och fiber. Cirka 84% av de friska fetterna i avokado kommer från enkelomättade och fleromättade fettsyror .

Dessa friska fetter har visat sig främja optimala blodfettnivåer och förbättra absorptionen av näringsämnen. De kan också lagras i kroppen och användas som energikällor .

Dessutom står fibern i avokado för 80% av deras kolhydratinnehåll, vilket kan hjälpa till att upprätthålla stabila energinivåer .

19. Apelsiner

Apelsiner är kända för sitt höga vitamin C-innehåll. En apelsin kan ge så mycket som 106% av RDI för vitamin C .

Apelsiner innehåller dessutom antioxidantföreningar som kan skydda mot oxidativ stress .

Forskning har visat att oxidativ stress kan främja känslor av trötthet. Därför kan antioxidantskyddet som tillhandahålls av föreningar i apelsiner hjälpa till att minska trötthet .

20. Jordgubbar

Jordgubbar är en annan bra energifrämjande frukt.

De kan ge kolhydrater, fibrer och sockerarter som kan förbättra dina energinivåer. En kopp jordgubbar ger 13 gram kolhydrater, 3 gram fiber och 100% av RDI för C-vitamin .

Förutom att hjälpa till att bekämpa inflammation kan antioxidanterna i jordgubbar hjälpa till att bekämpa trötthet och ge dig energi.

Jordgubbar är läckra i många recept, som smoothies, parfaits eller sallader.

21. Frön

Frön, som chiafrön, linfrön och pumpafrön, kan också öka dina energinivåer.

Dessa frön innehåller i allmänhet växtbaserade omega-3-fettsyror. Låga nivåer av omega-3-fettsyror har kopplats till ökad inflammation och trötthet .

Dessutom är frön en bra källa till fiber och protein. Fibrerna i frön bidrar till den långsamma matsmältningen av deras näringsämnen, vilket resulterar i en stadig, långvarig frigöring av energi .

22. Bönor

Bönor är rika på näringsämnen och en stor naturlig källa.

Även om det finns hundratals typer av bönor, är deras näringsprofiler mycket lika. De är en rik källa till kolhydrater, fiber och protein .

Bönor smälts långsamt, vilket hjälper till att upprätthålla stabila blodsockernivåer och ger dig stadig energi. Dessutom innehåller bönor antioxidanter som kan hjälpa till att bekämpa inflammation och främja energi .

Svarta bönor och svartögda ärter är bland de mest kända bönorna. Dessa bönor är bra källor till folsyra, järn och magnesium, som är involverade i energiproduktion och hjälper till att leverera energi till varje cell i din kropp .

23. Grönt te

Grönt te är känt för sin långa lista över hälsofördelar .

Den har en hög koncentration av kraftfulla antioxidanter som kan hjälpa till att förhindra oxidativ stress och inflammation .

På samma sätt som kaffe innehåller grönt te koffein, vilket kan öka dina energinivåer. Grönt te innehåller dock också en förening som kallas L-teanin .

L-teanin kan dämpa effekterna av koffein, såsom ångest och skakningar, och det ger en mjukare boost av energi.

Dessutom kan grönt te vara en bra energiförstärkare för fysisk aktivitet, eftersom det kan minska trötthet genom att öka nedbrytningen av fett och frigöra hormonet noradrenalin .

24. Nötter

Nötter kan vara ett bra mellanmål som är fylld med näringsämnen för att främja energi.

De flesta nötter, inklusive mandel, valnötter och cashewnötter, är kända för sin höga kaloritäthet och överflöd av proteiner, kolhydrater och hälsosamma fetter.

I synnerhet valnötter innehåller också höga omega-3- och omega-6-fettsyror, samt antioxidanter som kan öka energinivåerna och hjälpa till med inflammation och antioxidantskydd .

Dessutom ger dessa nötter anständiga mängder kolhydrater och fiber för en stadig och ihållande energiboost.

Nötter innehåller också andra vitaminer och mineraler, såsom mangan, järn, B-vitaminer och vitamin E. Dessa kan bidra till att öka energiproduktionen och minska trötthet .

25. Popcorn

Popcorn kan vara ett utmärkt mellanmål med lågt kaloriinnehåll.

Det innehåller mycket kolhydrater och fiber, vilket kan göra det mycket tillfredsställande och ett bra alternativ för ett energi förstärande mellanmål.

En servering med en kopp (8 gram) luftpoppad popcorn ger fiber och kolhydrater, vilket ger en stadig frigöring av energi.

Popcorn kan vara en hälsosam mat när den kokas med hälsosamma ingredienser med hjälp av air-pop-tillagningsmetoden.

26. Lövgröna grönsaker

Bladgröna grönsaker som spenat och grönkål är utmärkta näringskällor som främjar energi.

De innehåller mycket järn, kalcium, magnesium, kalium och vitamin A, C, E och K. Dessutom är de fyllda med folsyra, fiber och antioxidanter.

Trötthet är ett av de vanligaste symptomen på järnbrist .

Bladgröna grönsaker är utmärkta källor till järn för att fylla på kroppens butiker, liksom C-vitamin för att öka absorptionen av järn i kroppen .

Dessutom kan lövgröna grönsaker förbättra bildningen av kväveoxid, vilket hjälper dina blodkärl att vidgas för bättre blodflöde i hela kroppen.

27. Rödbetor

Rödbetor har vunnit popularitet nyligen på grund av sin förmåga att förbättra energi och uthållighet.

Studier har visat att rödbetor kan förbättra blodflödet på grund av dess antioxidantinnehåll.

Nitrater , som är föreningar som finns i stora mängder i rödbetor och rödbetor, hjälper till att öka kväveoxidproduktionen och förbättra blodet, vilket möjliggör ökad syretillförsel till vävnader. Denna effekt kan öka energinivåerna, särskilt under atletisk prestanda .

Dessutom är rödbetor packade med kolhydrater, fiber och socker för en hållbar energiboost.

Ett stort utbud av livsmedel kan hjälpa dig att öka din energi.

Oavsett om de är fyllda med kolhydrater för lätt tillgänglig energi, eller fiber och protein för en långsammare frigöring av energi, kan dessa livsmedel bidra till att öka din kraft och uthållighet.

Dessutom innehåller många av dessa livsmedel betydande mängder av andra näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Alla dessa föreningar är involverade i produktion av energi i dina celler, och de ger alla andra hälsofördelar.

Om du vill ha mer energi är det bra att börja med att integrera dessa livsmedel i din kost.