Springmask

Mask förekommer framförallt i tropiska klimat men man kan bli smittad även i Sverige. Enligt  parasitolog på Uppsala Universitet, uppskattar antalet drabbade här i Sverige till omkring 200 000 varje år, mestadels barn.

Men allt tyder på att fler och fler drabbas av den ofarliga men otrevliga lilla masken som kan leda till klåda i anus och sömnbesvär eftersom det är under natten det kliar som värst.

Vita trådsamala maskar är ofta så kallad springmask. De ses som små, vita, är en 3–13 mm lång, ljus och spolformad parasit som lever i området kring blindtarmen, trådar i avföringen, kring ändtarmsöppningen eller slidöppningen. Det främsta symtomet är klåda kring slidöppningen eller ändtarmens mynning, framför allt nattetid. Äggen är genomskinliga och bara 0,05 x 0,07 mm stora. Därför kan de inte ses med blotta ögat.

Äggen kan leva ett par veckor utanför människokroppen och spridas vidare. Barn återinfekteras ofta av sina egna maskars ägg, om de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i stjärten.

Hur smittar springmask?
Smittan sker när en person sväljer springmaskens ägg. Honmaskarna kommer fram nattetid och lägger sina ägg runt anus. Äggen kan spridas mellan människor via händer och ibland till exempel via dörrhandtag eller sänglinne.

Äggen kan också överleva i damm. Det tar ungefär en månad från smittillfället till de första symtomen.

Diagnostik
Diagnosen ställs genom att man påvisar ägg eller vuxen mask.

 • Äggen kan lätt synliggöras i ett tejptest, där en bit tejp trycks mot ändtarmsmynningen och sedan fästs på ett objektglas för mikroskopisk undersökning.
 • Titta försiktigt runt barnets ändtarmsöppning sent på kvällen eller på natten. Då är maskarna mest aktiva.
 • Ett prov med bomullspinne från huden kring anus. Ett laboratorium undersöker provet för att upptäcka springmaskägg.Äggen är genomskinliga och bara 0,05 x 0,07 mm stora. Därför kan de inte ses med blotta ögat.
 • Maskägg i faeces: Mikroskopi.
 • Börja inte behandla med läkemedel utan att verkligen ha sett maskar, eftersom klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker. Det räcker att ha sett maskar hos en person för att behandla alla som bor ihop. 

Symtom

Många infektioner förlöper utan nämnvärda symtom. Det är framför allt den nattliga klådan kring ändtarmen som vållar besvär. Småflickor kan också få en uttalad klåda i slemhinnan genitalt. Eftersom äggen ofta finns kvar i miljön är återinsjuknanden vanliga, oro, sömnsvårigheter. Rodnad vid anus eller rodnad/ svullnad vid slidmynning kan synas i status.

Vuxna springmaskar kan orsaka klåda i slidöppningen hos flickor och kvinnor när masken tar sig in i slidan och orsakar röda och svullna slemhinnhinnor och när de vandrar runt i området kan de orsaka vulvit (klåda i huden ovanför könsorganet hos kvinnor/flickor) och uretrit (inflammation i urinröret).Klådan runt ändtarmsöppningen kan leda till rivsår med risk för utveckling av svinkoppor. Allergi och hudproblem av olika typer kan också uppstå som en följd av springmaskangrepp.

komplikationer

Massiv infektion som främst ses hos barn kan orsaka appendicit, anemi, nässelutslag, andra hudutslag, allergier, dåligt hår, näringsbrister, matsmältningsbesvär, svaghet utan uppenbar anledning på grund av att masken livnär sig på de näringsämnen kroppen själv behöver, viktminskning trots normal aptit, diarrè och humörförändringar.

Giftiga ämnen som utsöndras av springmask orsakar förändringar i blodet som reducerat hemoglobin och ökade nivåer av vita blodkroppar . Trots kunskap om sjukdomen och bra svar på terapi så kan en infektion hos en person i dåligt skick orsaka förgiftning av organismen.

Behandling Med Mediciner

 • Det finns receptfri läkemedel mot springmask, Vermox.
 • Vermox: finns både som tablett och i flytande form till exempelvis små barn som väger mer än 10 kg.
 • Det är ganska vanligt att flera som bor tillsammans har springmask. Det är därför bra att samtidigt behandla alla som bor tillsammans .
 • Vermox ska ej användas hos gravida under första trimestern om inte behandling är absolut nödvändig. Förskrivning av Vermox under andra och tredje trimestern ska ske med försiktighet.
 • Vanquin tabletter : Tugga inte tabletterna. Läkemedlet innehåller ett rött färgämne som kan missfärga tänderna. Om det är svårt att svälja Vanquin-tabletterna hela kan man prova 1- Krossa tabletterna i en mortel och blanda med fil, yoghurt eller gröt. 2-Lös upp tabletterna ordentligt i lite vatten och ge till barn med en doseringsspruta.

Vuxna och barn: 1 tablett per 10 kg kroppsvikt. Dosen beräknas enligt följande tabell:

ÅlderUngefärligvikt i kgAntaltabletter
1 år10-141
6 år15-242
10 år25-343
13 år35-444
äldre barnochvuxna45-545
55-646
65-747
75 och däröver8
info från fass
 • Återbehandla efter två till tre veckor för att säkert bli av med masken eftersom läkemedlet dödar maskar och larver men inte ägg. Det tar ungefär ett till ett och ett halvt dygn för Vanquin att passera mag-tarmkanalen och avföringen färgas då röd. Tiden kan variera mellan olika personer. När avföringen har fått tillbaka sin vanliga färg har hela dosen passerat mag-tarmkanalen. Det tar oftast några dygn. Då är maskarna och larverna borta, men inte äggen.

Egenvård

Tvätta händerna noggrant efter toalettbesök och före maten med flytande tvål och använd egen handduk.

Tvätta gärna händerna på morgonen strax efter att ha vaknat. Då försvinner ägg som kan ha fastnat under naglarna, om man har kliat sig vid ändtarmsöppningen i sömnen.

Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen varje dag.

 Tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan finnas i djurets päls. 

Städa, byt och tvätta kläder och sängkläder ofta Sov i pyjamas eller tajta byxor. Byt underkläder och pyjamas varje dag. 

Håll naglarna kortklippta. 

Byt sängkläder ofta. Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder så fort som möjligt, helst samma dag som de byts.

Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag. Rengör toaletten och handfatet, helst varje dag. 

Skölj gosedjur flera gånger i vatten, om det behövs. 

Rengör toaletten och handfatet, helst varje dag. 

Behandling med Egenvård

Det du äter och dricker hjälpa dig att bli av med de kliande parasiterna. springmaskarna tål inte nämligen vitlök, äppelcider, vinäger och starka färgämnen som finns i exempelvis rödbeta, morot och blåbär.

 • Försök avlägsna masken så fort det kliar. Det kliar oftast som värst på kvällen när masken kryper mot ändtarmsöppningen för att lägga ägg. Doppa då ett lagom tjockt papper i kokosolja. Torrservetter för bebisar är perfekta i tjocklek att använda och har man inte det så funkar hushållspapper. För sedan försiktigt in fingret lite och liksom dra utefter tarmväggen så fastnar den på pappret efter några försök. Ofta är det bara en enda men lite större mask, honan, som orsakar klådan och det är henne du är på jakt efter. Om du gör det här på ett barn så ta rikligt med olja och be dem slappna av så som de skulle göra om de skulle bajsa utan att trycka på. 
 • Vitlök tar Tar död på levande maskar som kan finnas längre upp i tarmen. Så ät den rå, inlagd, i matlagning eller som kapslar . Ta minst 2 kapslar morgon och 2 kapslar kväll tills besvären är helt borta. Barn som är för små för att svälja kapslar kan man få i vitlöksoljan i små mängder genom att blanda med smakrik mat. Fortsätt med vitlök regelbundet även några veckor efter smitta. Vitlök är otroligt hälsosamt på många sätt.
 • Ät livsmedel som är kraftigt röda. Det röda färgämnet dödar maskar och larver. Kraftigt röda färgämnen hittas i rödbeta, morot och blåbär, vilket kan vara enklare att ge till små barn. Så drick en klunk rödbetsjuice  morgon och kväll, mixa blåbärssmoothies eller juica morötter. Otroligt effektivt!
 • Ta bort vitt raffinerat socker, alkohol och vitt mjöl ur kosten! Springmaskar älskar nämligen socker. Stryp helt enkelt sockertillgången under några veckor medan springmasken behandlas.
 • blanda 1/2-1 tsk honung i 2-3 matskedar äppelcidervinäger och drick direkt. Späd i lite vatten om det behövs. om äppelcidervinägern är av bra kvalitet så tar direkt död på masken omedelbart. Den söta honungen lockar dem att äta av lösningen, men de dör så fort de får i sig äppelcidervinäger.
 • Dricka citronvatten (minst en halv pressad citron i vatten morgon och kväll), ät ordentligt med bladgrönt varje dag  eller ät basiska kosttillskott som magnesium, kalk/kalcium och zink. Med det här åstadkommer du enklast att basa din kropps ph -värde. Då kommer de inte få fäste och de kommer inte kunna lägga ägg.

Förebyggande åtgärder

Noggrann hygien personlig hygien

 • Håll alltid händerna rena, särskilt innan du hanterar mat eller äter, och efter att du har gått på toaletten.
 • När du tvättar händerna, rengör händerna med tvål och vatten, gnugga händerna i minst 20 sekunder, skölj väl med vatten och torka dem med mjukpapper eller handtork. Om det inte finns någon handtvätt eller om händerna inte är synligt smutsiga, är det också effektivt att använda 70-80% alkoholbaserad handkrubba.
 • Klipp dina naglar regelbundet.
 • barn får undviks suga fingrarna eller klia i analområdet.

God mathygien

 • Drick endast kokt kranvatten eller flaskdrycker från pålitliga handlare.
 • Köp färsk mat från en sanitär och pålitlig plats
 • Undvik att äta högriskmat, såsom rå eller underkokt kött, särskilt nötkött, fläsk och fisk.
 • Maten bör tvättas ordentligt.
 • Se till att alla livsmedel tillagas noggrant före konsumtion, särskilt matlagning med grill eller varm gryta.
 • När du hanterar mat bör du följa de fem viktigaste punkterna för livsmedelssäkerhet, nämligen smart val (välj säkra råvaror), håll rena (håll händer och redskap rena), separera rå och kokta (separata råa och kokta matvaror), kokta mat (laga mat grundligt) och säker temperatur (förvara mat vid säker temperatur) för att förhindra livsmedelsburna sjukdomar.

Tips

 • Online läkare eller Distriktssjuksköterska på vårdcentralen kan skriva ut recept på mask medicin för barn under 2 år .
 • Barn kan gå till förskolan eller skolan
 • Ett barn med springmask behöver inte vara hemma från förskola eller skola, oavsett om barnet har fått läkemedel eller inte ännu.
 • Det kan vara bra att berätta för förskolepersonalen att barnet har springmask. Då kan de och andra föräldrar vara uppmärksamma på symtom.
 • Låt barnet byta kläder när de kommer hem. Tvätta gärna barnets kläder så snart det går. 
 • Det är bra om man kan ta med sig masken i en burk när man uppsöker vården.
 • Sök Läkare vid symtom från mage eller luftvägar, gultonad hud, upphostning och Mask i avföring.
 • Behandling hos gravida med Vermox medför en liten riskökning förmissbildning i tidig graviditet och skall därför ej ges.