Huvudlöss och Egenvård

Vad är huvudlöss

Det är en 2-3 mm gråa vinglösa insekter med en livslängd på cirka 30 dagar. Äggen som läggs är cirka 0,8 mm. Huvudlössen kan bara överleva 36 timmar efter att ha lämnat människokroppen, men äggen kan överleva i ( 32 grader) och fuktighet (70-90%) efter att ha lämnat människokroppen, kläcks fortfarande efter tio dagar.

Kvinnliga löss börjar lägga ägg 1-2 dagar efter parning, cirka 3-9 per dag och kan producera 50-150 under sin livstid. Äggen är gulvita och håller fast vid håret. Efter 5-10 dagar kläcks de ut i larver. Efter några timmar kan de suga blod. Larverna tappar huden tre gånger och blir löss, som kan lägga ägg efter två veckor och reproducera sig mycket snabbt. Huvudlöss förekommer oftast hos barn, särskilt tjejer, och kan orsaka epidemier i skolor, så det bör inte ignoreras.

Som smittas lätt

Huvudlöss är mycket vanliga och drabbar människor i alla åldrar, men de förekommer oftast hos barn. 

Barn i åldrarna 3-11 är mer mottagliga för infektion, medan tjejer är mer mottagliga för infektion på grund av långt hår och större chans att dela kammar och hårtillbehör. Vad som är mer speciellt är att människor av afrikansk härkomst sällan smittas av huvudlöss eftersom deras hår är för lockigt, eftersom huvudlöss inte kan lägga ägg på håret.

Hur det är smittsam

I allmänhet är infektionen av huvudlöss från direktkontakt med huvudet, eller indirekt infektion inkluderar genom delningskammar, hårtillbehör, fluffiga leksaker eller örngott.

Symtom på huvudlöss

Hudutslag som orsakas av huvudlöss begränsas till hårbotten, öronen och nacken. Symptomen på klåda varierar från person till person. Generellt tar det 2-6 veckor efter infektion. Det kommer att se ut som mjäll under inkubationsperioden, med vita fläckar på håret. Vissa barn har bakterieinfektioner på grund av överdriven rivning på grund av klåda.

Inspektionsmetod

Huvudlöss går att se med blotta ögat. De är två till tre millimeter långa. Färgen är grå, brun, svart eller röd om de har sugit blod. Unga löss kan dock vara små och svåra att upptäcka.

Vänd håret från baksidan av nacken framåt och mot hårets riktning. Kontrollera håret och hårbotten noggrant för löss eller ägg. Om det finns en liten vit fläck, dra den med handen. Om den vita fläcken inte faller av, dra ut den vita fläcken och tryck den med nageln. Använd en finkam för att kamma håret från hårbotten för att fånga löss och ägg. kamma i badkaret eller använd en vit papper för att se löss.

Medicinsk behandling

Behandla med en medicinteknisk produkt som innehåller Dimetikon. Produkter ska vara CE-märkta. Dimetikon (silikonolja) finns som schampo, sprej och lösning.

De lusmedel som rekommenderas i första hand är produkter baserade på Dimetikon (till exempel Hedrin och Linicin).

Behandlingen bör upprepas efter en vecka. Efter avslutad behandling rekommenderas att luskamma både den som haft löss och den närmaste omgivningen två gånger i veckan under två till tre veckor för att försäkra dig om att inga nya löss dyker upp.

Det finns även ett registrerat läkemedel mot huvudlöss, Tenutex men Det är ganska besvärligt att använda eftersom det ska sitta i håret under ett dygn och har många biverkningar och enligt läkemedelverket finns inte någon forskning som visar att det skulle vara bättre än andra behandling.

Enkla egenvård

Trimma eller klippa håret kort.

Försök med våt kamning 

Våt kamning är den traditionella metoden för att ta bort löss från håret. Våt kamning innebär att du använder en fintandad kam för att spruta balsam på vått hår och i vissa fall använda ett förstoringsglas för att tydligt inspektera varje hår och ta bort enskilda löss. 

Även om våt kamnings metoden är effektiv är den också tidskrävande och kräver lite tålamod för att slutföra. Om du försöker, ha tålamod .

Döda löss 

Dessa är några naturliga ”kvävande” behandling som fungerar bra. De fungerar bäst om du följer instruktionerna. 

Det bör noteras att vissa experter tror att kamma faktiskt är effektivt – ”kvävande” behandlingar kommer bara att chockera lössen och göra dem långsammare och lättare att fånga i kammen. 

För att använda denna teknik, applicera först olivolja eller mandelolja i håret. (Vaselin och majonnäs rekommenderas inte eftersom de är svåra att tvätta.) .

Dela upp håret i små delar och använd sedan en hårnål för att dela håret . Gör detta i gott ljus så att du kan se vad du gör. Skölj kammen med rent vatten ofta under rinnande vatten efter varje kamning. 

Efter att ha kammat håret helt, tvätta håret med vanligt schampo, skölj och upprepa. Torka sedan håret. 

Se till att tvätta alla begagnade handdukar och rengöra luskammen. Blötlägg kammen i vinäger i 30 minuter eller koka den i vatten i 10 minuter. 

Följ denna process varje dag i en vecka. Kamma sedan varje natt under två veckor för att se till att lössen försvinner. 

Behandla med olivolja och vit vinäger

Olivolja

Denna vegetabiliska olja har många fördelar för människokroppen och kan hjälpa vid behandling av löss. I det här fallet är dess konsistens den bästa fördelen, eftersom det kan beröva lössen syre . När de är insvept i olja kan inte lössen andas, de kommer att kvävas och dö .

Vit vinäger

Denna vätska produceras genom jäsning av alkohol med bakterier. Dess sammansättning är ättiksyra, som hjälper till att lösa kitinet i lössens benet, detta hjälper till att få äggen att lossna från hårstråna.

Metoden

Du kan kombinera ovanstående två metoder för att använda vinäger och olivolja tillsammans.

Material

  • 2 koppar vit vinäger (500 ml)
  • 2 koppar olivolja (500 ml)

verktyg

steg

  • Värm vit vinägern till en temperatur som hårbotten tål.
  • När du har fuktat håret, blötlägg håret med varm vinäger och massera håret i några minuter tills vinägern täcker håret helt.
  • Vrid upp håret eller bind en hästsvans, linda håret så tätt som möjligt med plastfolie, så att lukten och effekten av vinäger kan verka på lössen. Ta inte bort plastfolien på 1 timme.
  • Ta bort plastfolien efter 1 timme och skölj håret med varmt vatten.
  • Värm olivoljan till en temperatur som inte bränner hårbotten och blöt håret med olivolja.
  • Bind håret , linda håret så tätt som möjligt med plastfolie och låt det sitta i 1 timme.
  • Ta sedan bort plastfolien, sedan kamma ut lössen och löss äggen från håret med metall luskammen .
  • När du känner att lössen har tagits bort helt, tvätta håret med schampo. Du kan tvätta håret några gånger om det behövs.

Obs : Vissa väljer bara steget med vinäger

Miljödesinfektion

Hattar, kammar, örngott och handdukar som har berörts två dagar före behandlingsstart bör blötläggas i varmt vatten över 55 ° C i minst 5-10 minuter. Om kläderna inte är lämpliga för blötläggning i varmt vatten lägg de på en plastpåse låt stå i två veckor innan du använder det. Dammsuga möblerna .

Löss som hamnat utanför håret, till exempel på golvet eller i soffor är försvagade och kan inte förflytta sig. De överlever högst ett dygn. Därför finns det inget egentligt behov av att rengöra lakan, handdukar eller leksaker.