Geting- och bistick – Egenvård

Bett från bin och getingar kan orsaka obehag och smärta men sällan orsaka bestående effekter. I de flesta fall räcker det med egenvård för att få det drabbade området att må bättre inom några timmar eller 1 eller 2 dagar. Det är dock viktigt att känna till skillnaden i hantering mellan bin och getingar, särskilt hur man avgör om du har en allvarlig reaktion på. På detta sätt kan du få rätt vård.

Behandling av bett

Bedöm kroppens svar på stickningar. Om du har fått flera bett tidigare, eller i det här fallet, kan du uppleva en allergisk reaktion mot proteinerna som finns i geting eller bin gift. Din svarsnivå kommer att avgöra om du behöver akutvård eller behandla med egenvård.

 •  Svag Reaktion kommer att ligga i bett områden . Det kan utveckla ett stort rött utslag som är cirka 1,5 cm (1/2 tum) i diameter. Men hos vissa människor blir området rött och större, upp till 5 cm (2 tum) i diameter. Området kan vara kliande. Mitten av området som stickas är vanligtvis vit.
 • Mild Reaktionen innefattande mild lokal reaktion , och svullnaden på den drabbade området, svullnaden efter en eller två dagar efter bettet blir mer än 5 cm (2 tum). 
 • Allvarligt Reaktion bett ger symtom på milda och måttliga reaktioner, liksom kroniska nässelfeber, diarré, hosta eller andfåddhet, svullnad i tunga och svalg, svag och snabb puls, blodtryck, medvetslöshet och till och med dödsfall, om inte Behandlas snabbt. Om du har något av dessa symtom och blivit stucken i munnen eller nära ögat och fått flera stick som svullnat mycket och kliar kraftigt bör du söka vård omedelbart. Om du känner till dina allergier och har en autoinjektor med epinefrin (EpiPen eller annat) bör du använda den eller låta någon i närheten använda den. Tryck på autoinsprutaren på låret och håll den där i några sekunder. Ring till 112.

Att bli stucken av bin eller getingar gör ont och området kring sticket svullnar normalt upp och kliar. För de allra flesta är getingstick och bistick ofarliga. Här finns tips om vad du kan göra för att lindra symtomen.

Vad kan du göra själv?

Detta kan du göra själv om du blivit stucken av ett bi eller en geting:

 • Getingar lämnar inte sina sting, men bin (inte humlor) lämnar sina sting. Om gadden sitter kvar, försök att ta bort gadden., Den kan fortsätta att föra in gift i huden någon minut efter sticket, även om insekten är borta. Det bästa är att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv.
 • Du kan pröva att fukta huden och gnida in en tablett med acetylsalicylsyra eller NSAID på stickstället. Detta bör ske så tidigt som möjligt för god effekt. Tvätta bort när symtomen klingat av. 
 • Tvätta bitområdet noggrant med tvål och vatten. Använd kallt vatten för att minska obehag. Varmt eller varmt vatten ökar cirkulationen i området och ökar svullnaden. Bra att kyla stickstället med en isbit invirad i en servett eller handduk, eller med kallt vatten.  Applicera kalla eller is kompresser varje timme i 20 minuter tills du känner dig bra.
 • Badda med alsolsprit eller stryk på alsolgel.
 • Lindra smärta, sveda och klåda : Vid kåda kan orala receptfria tabletter med antihistamin mot allergi användas. Det finns olika åldersgränser för olika preparat. Du kan också smörja med kräm eller salva som innehåller 1 %hydrokortison för att minska inflammation, klåda och obehag orsakade av bett. Känner du smärta i området kan du ta ibuprofen och Smörj med kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain. Du ska rådgöra med en läkare eller BVC innan du använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år.
 • Undvik att klia på sticket. Om du kliar sönder huden kan bakterier komma in och orsaka en infektion. Sätt på ett plåster över stickstället.

Några huskurer. För vanliga geting sår som inte orsakar allergiska reaktioner .Det finns några huskurer som kan lindra sticket. Bland dem är följande:

 • Gör en pasta av bakpulver och vatten och placera den på området. Bakpulver hjälper till att lindra området, minska svullnad och lindra all klåda.
 • Applicera honung i området för att minska svullnad och obehag. Honung har antibakteriella egenskaper.
 • Krossa två vitlöksklyftor och applicera saften på området. Vitlök har också naturliga antibakteriella egenskaper.

Tips!

Vad är det bästa sättet att undvika getingstick ?

Spädbarn kan stöta på en stickande insekt på en picknick, strand eller leka på gården.Tyvärr hindrar inte insektsmedel bin och getingar. Men det finns några saker du kan göra för att minska risken för att ditt barn blir stickat:

1. Använd inte tvål eller kosmetika, eftersom lukten lockar bin.

2. Att ha ljusa kläder, solida tyger istället för mörka, färgglada eller tryckta kläder lockar bin.

3. Se till att ditt barn bär skor när du leker ute, eftersom folk ofta svävar barfota.

Särskild påminnelse: När du är nära blommande blommor eller i fruktträdgården är det särskilt lätt att locka bin.

Provocera inte bin och getingar. Bin är vanligtvis Lydig och attackerar bara när de stimuleras. Å andra sidan är getingar naturligtvis mer aggressiva av naturliga fiender. I allmänhet bör du vara lugn när du är nära bin och getingar. Lämna området långsamt. Om du försöker slå bin och getingar kan detta få dem att bita dig. 

 • Getingar lockas av godis, mat och skräp. Ta bara bort maten från picknicken när du är redo att äta och förvara den snabbt när du är klar så att dessa insekter inte lockas. Kontrollera insidan av alla drycker och mat innan du äter eller dricker för att undvika att bli biten i munnen.
 • Använd ett stängt lock på papperskorgen för att förhindra att insekter ackumuleras inuti och attackera dig när du öppnar locket.
 • Använd inte gula eller vita kläder eller arbeta med blommönster på gården, eftersom de lockar insekter. Använd röda kläder eftersom bin och getingar inte kan se den färgen. Använd inte lösa kläder där bin och getingar kan fastna.
 • Använd så få attraktiva dofter som möjligt, som parfymer, parfymer, tvålar och andra dofter.
 • Gå inte barfota. Getingar och bin finns vanligtvis på golvet.
 • Slå inte på den externa belysningen längre än på natten. Ljus lockar insekter och köttätare som getingar.
 • Krossa inte getingen. Getingens kropp kommer att låta en kemisk varning, som berättar för andra getingar i området att attackera. På samma sätt kommer ett bi att släppa ut en kemikalier som lockar andra bin till området om ett bi sticker.

Identifiera olika Bett eller stick av insekt