E-HÄLSA

Sjukvårdsinnovation 

Varför är det viktigt?

Sjukvårdsinnovationer kan vara så enkelt som att byta form för att raka fem minuter från patientens incheckning, eller lika komplexa som immunterapier som riktar sig mot specifika typer av cancerceller. Varje utveckling, enkel eller komplex, som förbättrar hälsoresultat och patientupplevelse är en innovation inom vården.

För närvarande står sjukvårdssektorn inför ett antal stora utmaningar som stränga regleringar, integritetsproblem och skyhöga kostnader. Många ledare och vårdpersonal söker efter ny teknik och informationsvetenskap för att utveckla smartare typer av sjukvård.

Dessa innovationer är viktiga eftersom nätverk av människor och teknik blir allt mer sammankopplade, kommer vårdorganisationer att behöva bättre verktyg för att hantera hälsoutmaningar i större skala. Covid-19, i synnerhet, har visat det akuta behovet av bättre datasystem och informationsutbyte mellan sjukvårdssystem, regeringar och andra organisationer. 

Fler patienter tagit till sig telehälsotjänster under pandemin, vilket också visar att även en bransch så hårt reglerad som hälso- och sjukvården snabbt kan förnya sig.

Hur kan innovation driva omvandling av vården?

För närvarande är mycket av hälso- och sjukvården organiserat kring tillhandahållande av tjänster, inte nödvändigtvis med hänsyn till hälsoresultat. Det finns tre sätt som innovation kan hjälpa till att omvandla dessa system till vad experter kallar lärande hälsosystem för att kontinuerligt förbättra vården.

Digital transformation i vården

Antagandet av modern sjukvårdsteknik och digitala journaler har revolutionerat medicinutövningen. Nu när digitala journaler till stor del finns överallt kommer nya innovationer att fokusera på hur man kan göra dessa journaler mer sammanlänkade så att sjukvårdssystem kan använda stora data och insikter för att förbättra patientvården.

Utvecklande affärsmodeller och hälso- och sjukvårdens ekosystem

Nya affärsmodeller inom hälso- och sjukvården, som värdebaserad vård, belönar vårdteam utifrån patientresultat snarare än tjänster. Som ett resultat måste sjukvårdsorganisationer optimera sina egna processer och förbättra hur de samarbetar med andra i det bredare hälsoekosystemet för att ge bästa möjliga vård.

Innovationer inom hälso- och sjukvårdstjänster

För att anpassa sig till värdebaserad vård  måste vårdorganisationer hitta sätt att förbättra vården och minska kostnaderna. Det innebär att effektivisera kliniska och affärsprocesser. Till exempel förbättra effektiviteten av ekonomiska godkännanden för att minska förseningar, eller se till att läkare har tillgång till de senaste patientjournalerna i rätt tid för bättre beslutsfattande.

Innovativ teknik inom sjukvården

Inom hälso- och sjukvården går teknikantagandet av yrkesverksamma genom tre faser – digital, disruption och transformation. Digitalisering innebär att bygga digitala möjligheter för att stödja rutinmässiga vårdprocesser eller tjänster. Datortomografi och magnetröntgen är exempel på hur digitaliseringen har förändrat sjukvården, och digitala verktyg som automatiserad fakturering har förändrat administrativa processer. I slutändan gör digitalisering det lättare att lagra, komma åt och dela data.

Disruption involverar nyare teknologier, såsom artificiell intelligens , mobilitet, analys och moln , som förändrar hur människor, organisationer och regeringar interagerar. Dessa störande innovationer kopplar samman människor mer än någonsin tidigare och gör världen mer konsumentcentrerad. I takt med att hälso- och sjukvårdsindustrin utvecklas kommer mer integration av hälso- och sjukvårdssystem att sammanföra digitala funktioner eller processer som en gång i tiden tömdes i företag. Framsteg inom elektroniska medicinska journaler (EMR) och andra tekniker möjliggör också medicinsk interoperabilitet mellan betalare, leverantörer och andra vårdorganisationer.

Den digitala transformationen inom sjukvården går framåt och kommer i grunden att omforma hur betalare, vårdgivare och andra fungerar och interagerar med patienter, konsumenter och intressenter. Hälso- och sjukvårdsindustrin, en gång en samling av diskreta aktiviteter, har förvandlats av tekniken till ett integrerat ekosystem där vårdpersonal effektivt kan hantera utmaningar i större skala samtidigt som de konsekvent levererar patientnytta. Centrerad, värdebaserad vårdleverans.

Att övervinna utmaningarna med sjukvårdsinnovation

På grund av strikt reglering och behovet av att undvika oavsiktlig skada, fasas ofta nya innovationer inom vården in efter rigorösa tester. Detta metodiska förhållningssätt till förändring är fullt förståeligt, men det kan också vara tidskrävande.

En del av anledningen till att detta tillvägagångssätt är så tidskrävande är att det är svårt för dataforskare och innovatörer att få fram den data de behöver för att utföra grundliga tester. Innovationstakten kommer med största sannolikhet att öka i takt med att tekniken förbättras och sjukvårdsdata blir mer integrerade och tillgängliga i realtid. Forskningen kommer att bli mer tillgänglig och effektiv, vilket kommer att hjälpa vårdorganisationer att snabbare testa nya innovationer och bygga upp den evidens som behövs för att införliva dem i patientvården.

När vårdledare söker lösningar på mer komplexa hälsoutmaningar är teknik och data avgörande för att skapa de nya innovationer som driver framsteg inom modern sjukvård