Fakta

Vad är bra att veta om vaccinationer?

Varje år på vintern är hälsoenheter i olika länder alltid engagerade i att främja vikten av influensavaccination för folket för att förhindra influensa och undvika uppkomsten av en pandemi. Förra året lade de till den nya influensavaccinationen H1N1. Men allmänheten avskräcks ofta av tvivel om vaccinernas effektivitet och rädsla för biverkningar, vilket också orsakar svårigheter vid förebyggande av epidemier.

Uppfinningen av vacciner kan sägas vara ett stort steg mot framgång inom folkhälsan. Enligt litteraturen berodde 1 av 10 dödsfall i London på 1600-talet på koppar som krävde miljontals liv.

Världens första vaccin uppfanns av Dr. Edward Jenner 1796. Han hämtade inspiration från en mjölkflicka och föreslog idén och experimentet att använda vacciniavaccin för att förhindra smittkoppor. Han fann att vacciniavaccinet har en mycket bra skyddande effekt och inte har några allvarliga biverkningar, sedan dess har mänskligheten behärskat det mest effektiva vapnet mot koppevirus. Det sista fallet av koppor i världen dök upp 1977. Sedan dess har koppor försvunnit.

Vaccinets princip är att använda kroppens immunsystem för att känna igen fienden och oss själva, och att identifiera och eliminera främmande ämnen (såsom bakterier, virus etc.) som invaderar människokroppen. Varje främmande ämne har sin egen unika proteinkomposition, som kallas ”antigen” i immunologin, som om alla har sitt eget ID-kortnummer för identifiering. När mikroorganismer invaderar människokroppen känner immunsystemet igen antigenet. Det mänskliga immunsystemet har två viktiga egenskaper: specificitet och minne. Specificitet innebär att en antikropp bara kan känna igen och hantera ett antigen, så människokroppen behöver göra alla typer av antikroppar för att hantera de föränderliga främmande föremålen i naturen, och inte att skjuta och bekämpa fåglar. När immunsystemet exponeras för ett visst antigen för första gången tar det lång tid (cirka 4-7 dagar) att producera antikroppar mot det, men nästa gång det stöter på samma patogen kan det snabbt reagera för att producera effektiva antikroppar (Cirka 1-2 dagar), detta är reaktionen som bara kan produceras på grund av minnet.

Huvudsyftet med vaccination är att förbättra kroppens förmåga att känna igen och försvara sig mot patogener. Vaccination kan orsaka individens naturliga försvarsmekanism för att förhindra möjliga sjukdomar. Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Haemophilus typ B, hepatit B, mässling, röda hund, påssjuka, etc., är alla vanliga vacciner för vaccination. Ett bra vaccin måste ha

  1. Säkerhet: Kommer inte att få sjukdomar eller biverkningar.
  2. Effektivitet: inte bara för att orsaka ett immunsvar utan också för att orsaka ett effektivt immunsvar mot patogener.
  3. Aktualitet.

Om det är nödvändigt att förhindra framtida infektioner, desto bättre immunsvar som induceras av vaccinet, desto bättre. En dos av levande försvagat vaccin (som vattkoppor, BCG) kan ge skydd i 10-15 år. En dos av ett inaktiverat vaccin (såsom Streptococcus pneumoniae) har bara cirka 5 års skydd. För närvarande planerar många stora kliniska prövningar att utveckla nya vacciner för att förhindra svåra sjukdomar som AIDS och cancer. Det kan ta många år innan dessa vacciner finns på marknaden, men de kan alla ses som medicinska framtidsstjärnor.

 Vad är en antikropp?

Antikropp är en minneslymfocyt.

Efter att virus och bakterier har invaderat börjar de attackera människokroppen och replikera och aktiverar också vårt immunsystem för att producera antikroppar. Principen för vaccination är att lymfocyterna i det humana immunsystemet kommer att bilda minneslymfocyter eller antikroppar efter kontakt med döda eller försvagade patogener. Efter att patogena bakterier invaderat i framtiden kan de snabbt slå tillbaka och skydda människokroppen från skada.

 Hur tillverkas vaccinet?

Vacciner är ungefär uppdelade i två typer, den ena är ett dött virus och det andra är ett levande virus med reducerad toxicitet.

Vacciner mot polio, hepatit A och rabies använder döda virus; MMR-vacciner med tre i ett ( mässling , påssjuka , röda hund ), varicellavaccin och rotavirusvacciner är gjorda av försvagade virus.

 Vad kan vaccinet göra?

Genom att låta kroppen hoppa över infektions- och sjukdomsprocessen kan antikroppar erhållas, vilket eliminerar onödigt offer för människolivet .

Oavsett om det är ett vaccin tillverkat av döda eller försvagade virus, kan människokroppen starta produktionen av antikroppar och uppnå immuneffekter.

Utvecklingen av vaccinetekniken har räddat tiotals miljoner liv. Enligt statistik från Världshälsoorganisationen (WHO) har antalet dödsfall från smittsamma sjukdomar från mässling minskat med 79% från 2000 till 2014, vilket motsvarar 17,1 miljoner människor. I USA, under 20 år från 1994 till 2015, förhindrade vaccinationer så många som 200 miljoner människor från polio, mässling, påssjuka, vattkoppor, hepatit A och rabies

4 . Hur länge kommer vaccinutveckling ta?

Rutinen utveckling av vacciner ibland tar mer än 10 år.

Ett vaccin måste gå igenom fem steg från forskning och utveckling, testning till säker och effektiv användning:

1. Forsknings- och utvecklingsstadium: 2 till 5 år

Mer än 100 kandidatvacciner har satsats på forskning och utveckling.

2. Preklinisk period: 2 år

Efter screening av kandidatvacciner finns det cirka 20 typer av vacciner kvar. Används främst i djurförsök. I detta skede är vad som eftersträvas effektiviteten av vaccinet.

3. Klinisk försöksperiod: uppdelad i tre faser

  • Den första perioden: 1 till 2 år. Cirka 10 kandidatvacciner screenades. Testa säkerheten hos vacciner som används hos människor.
  • Den andra perioden: 2 till 3 år. Cirka 5 kandidatvacciner screenades. Testa om vaccinet kan initiera humant immunsvar.
  • Den tredje perioden: 2 till 4 år. Välj ett vaccin. Testa om vaccinet kan utöva ett effektivt skydd.

4. Ansökan om inspektion och registrering: 1 till 2 år

5. Nytt övervakningsskede för läkemedelssäkerhet: Efter att marknaden har lanserats, övervaka om det finns biverkningar vid storskalig patientanvändning.

 Vaccinet är 100% säkert och effektivt efter så långvarig och noggrann forskning och utveckling?

Nej Vacciner orsakar ibland obekväma reaktioner och till och med dödsfall på grund av vaccinskador har inträffat.

En till två dagar efter vaccinationen kommer vissa människor att känna ingenting, men vissa människor kommer att ha olika grader av obehag, inklusive: rodnad och ömhet vid injektionsstället, mild feber eller huvudvärk .

Dessa reaktioner betraktas som goda tecken, vilket tyder på att vaccinviruset bygger en immunfunktion i kroppen för att förbereda sig för specifika sjukdomar som kan invadera i framtiden. Immunhjälpmedlen som används i vacciner för att stärka immunsvaret kan ibland framkalla dessa obekväma situationer. Om du upplever dessa känslor under vaccinationen, kom inte i panik först. Du kan läsa listan över hälsoundervisning från den medicinska institutionen för uppföljning.

Vacciner är inte 100% säkra. Runt om i världen har det förekommit fall av misstänkta dödsskador från olika vacciner.

Det rapporterades i Japan 2011 att fyra små barn dog efter att ha vaccinerats med influensa. Även om det inte kunde bevisas att det orsakades av vaccinet, beordrade den japanska regeringen att administreringen av två vacciner skulle avbrytas. År 2013 avbröts Japan också det femåriga livmoderhalscancervaccinet eftersom tusentals vaccinerade ungdomsskolflickor drabbades av allvarliga biverkningar som epilepsi , smärta och svaghet i lemmarna. USA och Storbritannien rapporterade också liknande fall av biverkningar.

2009 upplevde en yrkesstudent i Taiwan symtom som urtikaria och encefalomyelit efter att ha vaccinerats med det nya influensavaccinet H1N1 och dog av sepsis två år senare . I detta fall bestämde Taipeis höga förvaltningsdomstol att ministeriet för hälsa och välfärd måste kompensera familjen eftersom det ”inte kan utesluta” sambandet mellan studentens dödsorsak och vaccination.

I januari 2018 rapporterade Taiwan också mer än 100 fall av biverkningar på grund av administrering av influensavacciner. Bland dem var två fall av dödsfall kroniska patienter under deras livstid, så de kan inte hänföras till vaccinet.

När det gäller effektivitet finns det inget vaccin som kan garantera 100% effektivitet. Exempelvis är influensavaccinernas effektivitet i allmänhet bara 50%. Anledningen är att virusstammarna muteras varje år. De typer av vacciner som användes förra året kanske inte är lämpliga för detta år. För närvarande lider mer än 30 miljoner människor av influensa varje år i världen, och mer än 65 000 av dem dör. Även om influensavaccinets skyddande effekt bara är hälften är det bättre än ingenting.

 Eftersom det inte är 100% säkert, varför behöver du få ett vaccin?

 Vacciner skyddar sig själva och andra

För att vacciner ska spela en skyddande roll är andelen vaccination kritisk. För höginfektionssjukdomar, som mässling och polio, måste vaccinationsgraden för befolkningen överstiga 90% respektive 80% för att uppnå effekten av flockimmuniteten. Detta betyder inte att de som inte har vaccinerats kommer att skyddas från sjukdomen, men det finns åtminstone ingen anledning att oroa sig för ett storskaligt utbrott.

 När uppfanns det första vaccinet?

Vaccinet är inte en ny produkt, det har en historia på tusentals år.

Vaccinationen kan spåras tillbaka till Song-dynastin i Kina för tusen år sedan. Enligt uppgifter hade koppor, som var populärt vid den tiden, en dödlighet på upp till 60% och spädbarn och småbarn dödade till och med dem så snart de fick det. Vid den tiden planterade läkare smittkoppspatienters akne och pus kroppsvätska i friska människor för att undvika att bli smittade och dödligheten sjönk under 3%.

På 1700-talet erhöll den brittiska läkaren Edward Jenner vaccinia från kor som lider av akne och implanterade den i människokroppen, vilket kraftigt minskade smittkopplingsgraden och blev pionjären för vaccinbegreppet.  Hittills har tre typer av infektionssjukdomar utrotats på grund av vaccination, nämligen smittkoppor, polio typ 2 och typ 3.

Enligt Xu Mingda, en virologisexpert i ”Kriget mellan människor och virus”, har vaccinationsmetoden öppnat en ny medicinsk milstolpe. Det beräknas att 3 miljoner barn var fria från hotet att dö av smittkoppor varje år. Revolutionerande utveckling. 

Kan vi inte utveckla ett vaccin som kan hantera alla virus?

Så vitt vi vet är det omöjligt.

Typen av virus är svår att uppskatta, de orsakade symtomen är också konstiga och effekten av vacciner är densamma. Ta mässlingvaccin som ett exempel, effektiviteten av en dos är så hög som mer än 90%. Det kombinerade MMRV-vaccinet mot mässling, påssjuka, röda hund och varicella är relativt svagt och vanligtvis behövs två doser för att utöva tillräckligt skydd.

 Är det möjligt att förvänta sig vacciner mot alla infektionssjukdomar ?

Nej Vaccinforskning och utveckling är mycket kostsamt och kommersiella intressen avgör om de ska utvecklas eller inte och graden av vaccin.

Det tar vanligtvis flera år för ett vaccin att tillhandahålla gruppsäker leverans från grunden. Under denna period har det genomgått otaliga försök och tester som kostar i genomsnitt mer än 15 miljarder dollar.

Många vacciner tvingades sluta på grund av brist på forsknings- och utvecklingsfonder, särskilt vacciner som saknar kommersiellt intresse. Ett exempel är det parasitvaccin som utvecklats av Vaccine Research Center vid Texas Children’s Hospital. Parasitiska sjukdomar förekommer vanligtvis i befolkningen under fattigdomsgränsen, och brist på marknadsincitament har också lett till att kliniska prövningar har avbrutits efter 20 års forskning.

Vilka slags vaccin är under utveckling?

Fem huvudspåren för ett vaccin mot sars-cov-2: virusvektorvaccin, dna-vaccinrna-vaccinattenuerade vacciner och proteinbaserade vacciner. Flera av dessa tekniker har aldrig tidigare testats i stor skala.

Coronavaccin

Nukleinsyra – DNA- och mRNA-baserade vacciner
Att utveckla nukleinsyravacciner innebär att genetiskt material förs in för att framkalla ett immunsvar mot viruset. Denna teknik har använts för att utveckla kandidatvacciner för SARS, coronavirus och zika-viruset. Dessa vacciner är stabila, stimulerar långsiktig immunitet och kan tillverkas relativt enkelt.

mRNA-vaccinteknologin kräver inte långvarig produktion av försvagade eller avdödade virus eller virusantigen. Istället injiceras mRNA, en uppsättning genetiska instruktioner som kodar för virala antigener, i kroppen. Väl inuti celler vägleds dessa instruktioner cellens processer för att producera antigenerna, som sedan kan lära immunförsvaret hur man känner igen och bekämpar en framtida virusattack. Dessutom kan RNA-plattformar också “hjälpa” immunsystemet att få ett starkare svar på ett antigen än det som inducerats av enbart antigenet. Det genetiska materialet RNA kan ses av immunförsvaret som “viral.” Det drar igång en process i immunförsvaret som kallas medfödd immunitet, som känner igen mönster av vanliga patogener som virus och bakterier och ökar vaccinets skyddseffekt.

Andra vacciner
Vissa vacciner använder virusproteiner, viruspartiklar och nanopartiklar för att framkalla ett immunsvar liknande det som framkallas av det naturliga viruset.

Vacciner godkända i Europeiska unionen (EU) för att förhindra COVID-19, efter utvärdering av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). 

Det aktiva innehållsämnet i Covid-19 Vaccine Moderna är mRNA som kodar för coronavirusets spike-protein. mRNA är inkapslat i lipidnanopartiklar.

Eftersom Covid-19 Vaccine Moderna inte innehåller viruset, kan det inte ge dig covid‍-‍19.

Övriga Godkända Vacciner i Världen

  • Sputnik V COVID-19-vaccin ( Ryska tillverkade). Vaccinet består av två komponenter med två olika adenovirus-vektorer, rAd26 respektive rAd5 vilka ges till patienten med tre veckors mellanrum
  • Sinopharms coronavaccin( Kina tillverkade)