Syra/basbalansen – pH-värde

Syra/basbalansen – pH-värde

Ät kost som inte försurar din kropp!​Syra/basbalansen är ett ganska nytt begrepp man allt mer börjar ta hänsyn till.​Det var dr Ragnar Berg som i Tyskland och Sverige på 30-talet påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och att vissa andra är basbildande för kroppen.

Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion. Vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda.

varningstriangel.jpgÄt mer grönsaker och frukt! och minska risken för kroppslig försurning.

Olika organ i kroppen behöver olika pH-värden. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt: pH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska pH-värdet vara neutralt, dvs. ca 7 till svagt basiskt.

Tarmarna trivs bäst i PH-värde 7 eller högre!

Tarmens enzymer är viktiga för näringsupptaget och är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarigt för kroppens funktion. Vid för mycket syra i kroppen anses kroppen få det jobbigare att bibehålla en god syra-basbalans och kroppen bör därför neutraliseras.

En försurad kropp med för mycket syra kan innebära följande:

  • Fibrer (kostfibrer) håller magen och tarmarna i trim!
  • Vid obalans lagras syra i bindväven
  • Vid obalans lagras syra i lederna
  • Vid obalans tas basiskt kalk i från skelettet
  • Vid obalans tas basiskt bikarbonat från blodet

Symptom vid försurning

Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma. Degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes.

Försurningen anses även påskynda frigörandet av fria radikaler.

Livsmedel som är basiska i kroppen och som vi bör äta mer av

checkbox_blue_small.jpgDe flesta grönsaker, rotfrukter, potatis m.fl.
checkbox_blue_small.jpgFrukt och bärcitrongrapefrukt.
checkbox_blue_small.jpgSvamp, färska bönor, komjölk, mesost.
checkbox_blue_small.jpgTillskott av kalcium och magnesium är bra då dessa är basiska. Du kan med fördel ta tillskott av kalcium- och magnesiumpulver.
checkbox_blue_small.jpgAlgen Chlorella har många bra egenskaper och motverkar bl.a. försurning och hjälper till att rensa kroppen på tungmetaller.
checkbox_blue_small.jpgBiologiskt odlade grönsaker anses överlag vara mer basiska, detta beroende på att de har tillgång till en bättre jordmån med näringsämnen.
checkbox_blue_small.jpgEn hel del örter är basiska och kan tas som tillskott eller som teer. Många örter är även bra på att binda tungmetaller som kan finnas lagrade i kroppen. Exempel på bra örter är: brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört, anis m.fl.

Livsmedel som är syrabildande

checkbox_red_small.jpgKöttfiskägg.
checkbox_red_small.jpgKost som innehåller mycket socker. Även sockrad frukt (sylt m.fl.) är sur.
checkbox_red_small.jpgOst, pastöriserad mjölk (den som finns i butikerna). Mjölkprodukter anses även vara slembildande och kan därför hjälpa till att göra kroppen än mer igenslaggad och toxisk.
checkbox_red_small.jpgVita mjölprodukter, pastaspannmål som råg, vete, havreris.
checkbox_red_small.jpgMargarin, olivolja.
checkbox_red_small.jpgKaffe, svart te (de flesta örteer är dock basiska), saft, läsk, alkohol, tobak, läkemedel.
checkbox_red_small.jpgBaljväxter som ärtor och linser är neutrala till svagt syrabildande. Nötter och frön, Kakao, peppar likaså.

PH 4: Starkt försurande< PH 7: Lågt försurande> PH 7: Svagt basiskt> PH 7 & < PH 10: Högt basiskt
Vitt brödKött och fiskKålväxterCitrongrapefrukt, lime, melon
Snabba kolhydraterMjölkprodukter, margarinGrönsakerMorotspenat, gurka
AlkoholBaljväxterspannmålFrukt och bär¨, avokadoNyponvitlök
Läsk, sockerNötter och frönMandelFärska bönor
KaffeOlivoljaIngefäraCayennepepparbrännässla

Tabell: Exempel på livsmedel med syrabildande och basbildande förmåga.

Att tänka på

checkbox_blue_small.jpgÄt mer av frukt och bär, ät mer grönsaker, drick gärna citronvatten till maten. Öka intaget av basiska livsmedel överlag. Citron och apelsin är sura i sig men innehåller basiska ämnen som frigörs i kroppen.
checkbox_blue_small.jpgFysisk träning är positivt då den rensar ut överkott av syra genom svettning (svett är surt).
checkbox_blue_small.jpgBasiska livsmedel är bra för att neutralisera de fria radikalerna, se Antioxidanter.
checkbox_blue_small.jpgDricksvattnet är ofta svagt basiskt, men kan variera mellan olika källor och vattenreningsverk. Se vatten.
checkbox_red_small.jpgVi äter överlag allt för syrabildande kost. 75 % av kosten bör vara basisk, bara 25 % bör vara sur anser förespråkarna för teorierna kring syra/basbalansen.
checkbox_red_small.jpgSyra ökar bildningen av fria radikaler, se antioxidanter.
checkbox_red_small.jpgStress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen.​
checkbox_red_small.jpgKallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt.
checkbox_red_small.jpgMånga sjukdomar anses kunna ha ett syraöverskott i kroppen som grund för sjukdomen.
checkbox_red_small.jpgFörsurning av kroppen anses föra det med sig att upptagandet av syre som är så viktig för ämnesomsättningen och uppbyggnaden av vävnader minskar. Syrebrist hos celler är en grovgrund för cancer. Dr Otto Warberg har bland annat fått nobelpris för denna upptäckt.
checkbox_red_small.jpgSyraöverskott anses vara muskelnedbrytande, då viktiga aminosyror förbränns.
checkbox_red_small.jpgSyraöverskott anses öka risken för insulinresistens. Se insulin.
checkbox_red_small.jpgKokning av vissa basiska grönsaker kan medföra att dessa blir surare medan kokvattnet blir basiskt. Häll därför inte bort kokvattnet, minska även tillagningstiden och uppvärmningsfasen för grönsakerna. Lång koktid och hög uppvärmning minskar dessutom innehållet av ett flertal vitaminer hos grönsaker.

pH-värdet som begrepp

pH-värde 7 är neutralt, pH-värden mellan 0 – 7 är sura medan pH-värden mellan 7 och 14 är basiska.

På apoteket kan du köpa indikatorpapper för att testa ditt pH-värde. Saliven bör ha pH-värde 6,6 – 7,2. Din urin bör ha pH-värde 6,4 – 6,8.

Notera:
PH-värdena påverkas av vad du har ätit precis innan, men låga värden för saliven och/eller urinen kan vara en indikation på att du är försurad, även fast du inte kunnat testa syra/basbalansen i tarmarna.

Det är vätejonkoncentrationen som bestämmer om något är basiskt eller surt. En hög koncentration av vätejoner med överskott av protoner (H+) indikerar en sur miljö, ex. pH-värde 3.0. Låg koncentration av vätejonkoncentration (H-) indikerar en basisk miljö, ex. pH-värde 9.0.

Notera:
Vi ger kalk som tillskott till våra boskap och husdjur, men även sjöar och gräsmattor kalkas med jämna mellanrum! Detta borde vara tecken på att även vår egen kropp kan vara försurade och har behov av att kalkas, eller inta annan basisk föda.

Notera:

PK-balans är en produkt som tas för att basa kroppen, den innehåller följande mängd per tsk: Kalcium: 2 800 mg, Magnesium: 1 200 mg, Karbonat (CO3): 6 000 mg. Kan jämföras med RDI-värdena som är 800 mg per dag för kalcium och 300 mg per dag för magnesium