Matlagning

Tips för matlagning tillsammans

Ge dina barn en fisk, bara mata dem en måltid, lära dem att baka laxfiléer, steka broccoli och göra sallader. Det du lär dem är färdigheterna med hälsosam kost under hela livet.

Att laga mat tillsammans som en familj kan verkligen ge barn viktiga och långsiktiga fördelar, men det är lättare sagt än gjort. Att bara se orden “laga mat med barn” får dig att tänka på alla typer av out-of-control-bilder: nudlar i taket, sås som häller ner från kontrolldisken, smutsiga händer Muggy face …

Men med rätt förberedelse och tålamod blir matlagning med barn inte en mardröm. Och ditt barn får livslånga färdigheter och kortsiktiga fördelar, som är mer värdefulla än den lilla röra eller stress.

fördelar med att laga mat tillsammans som familj

Du kan hitta många ursäkter för att undvika matlagning i hemmet: tid, besvär, stress … etc. Fördelarna med att laga mat tillsammans som familj är dock oändliga. Här är nio skäl till varför du bör börja laga mat med dina barn (det finns faktiskt många fler, men för att spara tid, lista bara dessa):

 1. Matlagning är en viktig livsfärdighet. Även om barn som inte lär sig att laga mat inte blir hungriga som vuxna, för det finns alltid ett sätt att få mat, men matlagning är dock inte en lyx, utan en färdighet som kan röra, inspirera och berika vuxna och barn.
 2. Hjälper till att utveckla hälsosamma matvanor. Att laga mat hemma är alltid bättre än att äta ute, och många studier stöder samma slutsats: att laga mat och äta hemma gör människor friskare. Det representerar mer näringsrika livsmedel (frukt och grönsaker), magert protein, korn och fiber. Att laga mat och äta med dina barn hjälper dig också att vara ett exempel på hälsosam kost så att dina barn kan imitera (var uppmärksam på matintaget, välj ingredienser … etc.).
 3. Enkel viktkontroll. En hälsosam vikt är nära relaterad till matvanor. Att äta hemma kan undvika stekt mat med hög fetthalt och hög sockerhalt. Därför föreslår forskningen att “laga mat och äta hemma” är relaterat till hälsosam vikt, vilket är vettigt.
 4. Matlagning kommer också att förbättra andra färdigheter. Även om läsning och aritmetik inte är de första handfärdigheterna du lär dig genom matlagning, är det viktigt att undersöka recept, beräkna ingredienser och mäta portionsstorlekar när du lagar mat. När barn lagar mat med sina föräldrar kommer kommunikationsförmåga (som språk och lyssnande) också att förbättras.
 5. Förbättra akademiska prestationer. Förbättringen av barns akademiska prestationer är relaterad till de färdigheter som förvärvats i matlagning. Studier har visat att barn som deltar i matlagning och äta hemma har bättre testresultat och vet mer ordförråd.
 6. Kan stoppa problemet med drogmissbruk. Detta kan vara en överdrift, men forskning stöder detta argument. Studier har visat att barn som äter tillsammans med sina familjer är mindre benägna att missbruka droger eller alkohol.
 7. Matlagning producerar ätare som är mer vågade att prova. Barn kommer att plocka munnen, vilket inte är bra. Krickande ätare kommer att sakna många viktiga näringsämnen. Och att laga mat med hela familjen kan göra barn mer glada över mat, och barn kommer att vara mer villiga att prova maten de har hjälpt till att göra. Detta bygger ett hälsosamt förhållande mellan barnet och maten och utvecklar aptiten att experimentera.
 8. Kom närmare och dialog. Att laga mat med dina barn kan skapa högkvalitativ föräldra-barn-tid. Du har möjlighet att prata med dina barn, undervisa, lyssna och kultivera känslor. Dessa måltidsberedningar och måltidsdialoger (från skärning av grönsaker till tuggning) kan förena familjens tillgivenhet.
 9. Du kommer att ge en scen för dina barn att visa sitt förtroende. Matlagning är en känsla av prestation, och att se ingredienserna förvandlas till läckra rätter är en stor sak för barn. Att laga mat med hela familjen kan få barn att känna att de är involverade och har åstadkommit fantastiska saker, vilket kan öka deras självförtroende.

Gör en måltidsplan för hela familjen

Du vet redan varför du ska laga mat med dina barn, nu ska vi prata om hur du gör det! Detta bör börja med en måltidsplan.

För att vara rättvis bör hela familjen ge åsikter om menyn. Barn som är involverade från planering till presentation kommer att känna sig mer intima med måltiden och de lär sig hälsosammare vanor.

Du kan låta varje familjemedlem välja huvudrätten de vill göra, och sedan kan du bläddra bland ingredienserna i dessa ingredienser för att matcha det rikaste näringsinnehållet. Detta är också en möjlighet för barn att förstå vad som finns i deras favoritmat och hur man gör hälsosamma val.

Du kan också gå åt andra hållet, be barnen att lista sina favoritingredienser och sedan använda dessa ingredienser för att designa en utsökt måltid.

Det finns också några tips som hjälper dig att förbereda dig för att laga mat med dina barn. Planera några dagar i veckan för hemlagning. Kom ihåg att du inte behöver bearbeta alla ingredienser från grunden. Du kan beställa flera nätter-burritos, soppor och sallader eller middagar i frukoststil, och förenkla matlagningsplanen; helt enkelt inkludera protein, grönsaker och korn. Och verkligen skapa en hälsosam kost – oavsett hur du planerar det, du behöver mycket frukt, grönsaker, fullkorn, fiber och magert protein.

Tips för matlagning med barn

lycklig familj roliga barn förbereder degen, baka kakor i köket

Då är det dags att faktiskt laga mat. Här är 7 tips som hjälper dig att förbereda ett bord med måltider på det mest lugna och glada sättet:

 • Tilldela lämpliga uppgifter efter ålder: Du låter inte småbarn ta köksknivar och det finns andra åldersanpassade jobb i köket. Barn under 5 år kan tvätta frukt och grönsaker, räkna kvantiteten, mäta portionen och till och med blanda ingredienserna för hand. Äldre barn (8 år och äldre) kan läsa recept eller röra mat, mala och till och med (under adekvat skydd och tillsyn) hugga grönsaker. Om du letar efter en mer omfattande lista över uppgifter (efter ålder), här är bra referensdata .
 • Var uppmärksam på säkerheten och minska förvirringen: se till att alla tilldelas ett arbetsområde så att de kan utföra sina uppgifter säkert. Håll små barn borta från höga temperaturer och vassa föremål. Lägg dem på ett förkläde och låt barnen arbeta på det plana chassit, det är lättare att städa efteråt.
 • Förbered några ingredienser i förväg : Förbered några ingredienser som kan tillagas direkt i förväg, vilket inte är fusk – särskilt de som är svåra att förbereda eller organisera. Om du till exempel ska göra stekt kyckling kan du tärna den råa kycklingen och lägga den i potten.
 • Ge vägledning och beröm vid rätt tidpunkt: För att lära barn grundläggande matlagningskunskap behöver du inte vara mästerkock först. Kan också guida dina barn hela tiden tills de kan behärska dessa färdigheter. När de gör det bra måste de berömas. Ju mer beröm är desto bättre.
 • Var inte otålig: föräldraskap är en tålamod, matlagning med hela familjen är inget undantag. Ordna extra tid för att förbereda och laga mat du och dina barn lagar tillsammans. Även om detta är en kliché är processen definitivt viktigare än resultatet.
 • Bli av med den andra sidan: För att låta barnen njuta av fördelarna med matlagning, stäng av TV: n och be alla lägga ner sina mobiltelefoner. Detta kommer att uppmuntra till fler samtal och värma upp denna underbara tid för hela familjen.
 • Ha kul: Du behöver inte slåss om mat under delad tid i köket. Det viktigaste är att hantera dina förväntningar, lämna tid att lära dig, skratta och njuta av det du gör. Låt det roliga med att laga middag till läckra rätter på bordet.

Att laga mat med hela familjen är inte nödvändigtvis en svår uppgift. Tillräcklig förberedelse är nyckeln till framgång och den (relativt) stressfria processen. Kom ihåg att när du lagar mat med dina barn så lagar du inte bara mat, utan utvecklar färdigheter, självförtroende och vanor som kommer att vara en livstid.