Bränd av manet-symtom och egenvård

Maneter är ett ganska vanligt problem för de som simmar eller dyker i havet.En manet har bränntrådar som kan fastna i huden.Många maneter har långa tentakler som kan nå dig och orsaka skada genom giftet som finns i de mikroskopiska gaddarna.De flesta gångerna man blir bränd av en manet går det över av sig själv.

Brännmanet

Vanliga symtom när man blivit bränd av en manet

Några av de vanligaste symtomen när man blivit bränd av en manet är:

 • Svullnad kring där man blivit bränd
 • Sveda och rodnad i huden
 • Lätt till måttlig smärta 
 • Du kan känna dig illamående och börja kräkas
 • Lättare ytliga brännskador

Egenvård vid borttagning av maneter

 • Ta bort bränntrådarna Skölj huden med stora mängder havsvatten för att få bort trådarna. Undvik att duscha direkt efter brännskadan. (Även sötvatten riskerar att utlösa mer gift från trådarna)om de inte går att skölja bort. Du kan även dra bort trådar genom att Raka området med raklödder och rakhyvel för att få bort resterande trådar. Låt raklöddret vara kvar en stund. Du kan även dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp. Du kan också skrapa området med ett plastkort.
 • Gnugga inte med en handduk eftersom då kan frigöra mer gift.
 • Dämpa lindrig sveda Ta ett hett bad i en halvtimme eller sänk ner den kroppsdel som du bränt i hett vatten.
 • Lindra smärta Stryk på bedövande Xylocain-salva .Ta receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID, som innehåller ibuprofen.
 • Lindra klåda Badda med kylbalsam eller Stryk på lite kräm eller salva som innehåller hydrokortison för att lindra klåda.

Tips !

Om maneten kommit i kontakt med ögonen och orsakar ögonbesvär och vid kraftiga hud reaktioner (stor rodnad, svullnad och ömhet) eller vid feber och en känsla av medtagenhet.bör du söka omedelbar vård på akutmottagning.

 • Bada och sola inte vid strand som ligger i lä för vinden
 • Bada när det är soligt och fint väder samt att vattnet är så klart att du kan se vad som finns omkring dig.
 • Undvika bada i grumligt vatten, när det regnar, är molnigt eller tidigt på morgonen, i skymningen eller på natten. Vid dessa tidpunkter söker sig maneterna närmare land och det kan vara brännmaneter.
 • Dyka inte utan skyddande kläder och bada inte i områden som är kända för maneter.
 • Undvik en plats som är känt för att ha stora antal maneter

Vid kontakt med maneter utomlands bör du söka vård direkt.

Maneter som kan orsaka svåra skador

Giftiga maneter
 • The Portuguese man-of-war (Portugisisk örlogsman), Blåsmanet, eller portugisisk örlogsman, är en manetliknande kolonial organism som tillhör klassen hydrozoer och som företrädesvis lever i tropiska vatten. 
 • The sea nettle (havsnässla) kan vara brun eller röd och är vanligaste förekommande längs USA:s kust mot Atlanten. De är vanliga i Chesapeake-bukten (vid Virginia och Maryland).
 • The box jellyfish (kubmanet), “Box JellyFish eller kubmaneten som den heter på svenska är riktigt farlig för människan. Manetens tentakler som kan bli ca 3 meter långa .Finns i världens varmaste hav. En ytterst farlig variant av kubmaneten är den pyttelilla , som lever längs Australiens östkust. Den kan orsaka oerhörd smärta och svåra, livsfarliga reaktioner som är känt som ”Irukandji-syndromet”.
 • The lion’s mane (lejonmanen) är världens största manet. Dess bredd kan bli upp till 2,4 meter i diameter. Den är vanligast i de kallare, nordligare regioner i Stilla Havet och Atlanten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.